Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα δίνουν σήμερα μάχη με τις φλόγες κοντά σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής πυρηνικών όπλων στις ΗΠΑ αξιωματικοί της πυροσβεστικής και πολιτικοί αξιωματούχοι.

Το γεγονός ότι ένα από τα μέτωπα της πυρκαγιάς έχει φθάσει μερικά, μόλις, χιλιόμετρα από το χώρο απόθεσης 20.000 βαρελιών με απόβλητα μολυσμένα με πλουτώνιο, στο Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος, έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία.

Παρόλα αυτά τόσο οι επιστήμονες του κρατικού εργαστηρίου  όσο και ο διευθυντής επιχειρήσεων του εργοστασίου, Καρλ Μπέαρντ, διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει άμεση απειλή για την δημόσια ασφάλεια «ακόμα και στις πιο ακραίες περιπτώσεις».

Η φωτιά, που πιστεύεται ότι ξέσπασε την Κυριακή από την πτώση μιας γραμμής τάσης του δικτύου ηλεκτροδότησης, έχει απανθρακώσει σχεδόν 25.000 εκτάρια δασικών εκτάσεων στον Εθνικό Δρυμό Σάντα Φε, που βρίσκεται γύρω από το εργαστήριο και την κοντινή πόλη Λος Άλαμος, που έχει περίπου 10.000 κατοίκους.

Για την κατάσβεσή της χτες το βράδυ ενεργοποιήθηκαν 800-1.000 πυροσβέστες ενώ κάτοικοι και εργαζόμενοι στο εργαστήριο απομακρύνθηκαν τη Δευτέρα.

Ο Τζον Γουίδαμ, εκπρόσωπος της οργάνωσης κατά των πυρηνικών όπλων Nuclear Watch New Mexico, δήλωσε ότι το LANL είναι το μόνο σημείο στη χώρα όπου βρίσκεται το είδος του πλουτωνίου που τοποθετείται στον πυρήνα των πυρηνικών κεφαλών ενώ εκπρόσωποι του εργαστηρίου είπαν ότι οι εγκαταστάσεις του είναι ασφαλείς.