Δύο εντάλματα για εγκλήματα πολέμου, γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έχουν εκδοθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε βάρος του Σουδανού προέδρου, Ομάρ αλ Μπασίρ, που έγινε σήμερα δεκτός από τον Κινέζο ομόλογό του Χου Ζιντάο, παρά τις επικρίσεις των ΗΠΑ και οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μετά τη μεγαλοπρεπή τελετή υποδοχής στο Μεγάλο Μέγαρο του Λαού, ο Χου είπε στον αλ Μπασίρ ότι ελπίζει πως οι επαφές τους στην κινεζική πρωτεύουσα θα συμβάλουν στην ενίσχυση των παραδοσιακών σχέσεων φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Κύριε Αλ Μπασίρ, είστε ένας καλεσμένος που έρχεστε από μακριά. Σας καλωσορίζουμε», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος.

Ο Σουδανός ηγέτης αποκάλεσε τον Χου «αδελφό και φίλο», ευχαριστώντας τον για τη θερμή υποδοχή που τού επιφυλάχτηκε στο Πεκίνο.

Την Τρίτη, η Κίνα και το Σουδάν υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη της συνεργασίας τους στον πετρελαϊκό τομέα ενώ σειρά συμφωνιών αναμένεται να υπογραφούν και σήμερα.

Σύμφωνα με την οργάνωση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), η επίσκεψη αυτή είναι του αλ Μπασίρ είναι «ύβρις στα θύματα των αποτρόπαιων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στο Νταρφούρ», ενώ η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι η Κίνα γίνεται ένας ασφαλής τόπος για ανθρώπους που βαρύνονται με υποψίες για γενοκτονία.