Διεθνή εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών για να σταματήσει ο αποκλεισμός της Γάζας, ξεκίνησε η «ActionAid» μαζί με άλλες 20 ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Οι οργανώσεις καλούν τους ηγέτες του κόσμου να πιέσουν την κυβέρνηση του Ισραήλ να σταματήσει τον αποκλεισμό της Γάζας, και να επιτρέψει την είσοδο οικοδομικών υλικών για να ξεκινήσει η ανοικοδόμησή της. Την έκκληση έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 435.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της «ActionAid», η περσινή σύρραξη μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και παλαιστινιακών ομάδων, είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή 19.000 σπιτιών και άφησε 100.000 ανθρώπους άστεγους. «Οι δωρήτριες χώρες έχουν υποσχεθεί ότι θα δώσουν 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση της Γάζας, αλλά ένα χρόνο αργότερα, οι περιορισμοί που έχει επιβάλει το Ισραήλ εξακολουθούν να προκαλούν καθυστερήσεις».

Σύμφωνα με έρευνα διεθνών ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων είναι και η «ActionAid», μόνο το 5% των 6,7 εκατομμυρίων τόνων οικοδομικών υλικών που χρειάζονται επειγόντως για την ανοικοδόμηση όσων κτιρίων καταστράφηκαν πέρυσι, έχει επιτραπεί να περάσει στη Γάζα μέσα σε ένα έτος, ενώ 559.000 μαθητές και φοιτητές δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και 120.000 άνθρωποι δεν έχουν ακόμα πρόσβαση στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Επίσης, 81 νοσοκομεία και κλινικές καταστράφηκαν, μερικώς ή ολοσχερώς, στη σύρραξη. Παρόλο που υπάρχουν τα χρήματα για την ανακατασκευή ορισμένων από αυτά, τα οικοδομικά υλικά που χρειάζονται δεν μπορούν να περάσουν μέσα στη Γάζα.