Ο καναδός σκηνοθέτης του «Τιτανικού» και του «Άβαταρ», Τζέιμς Κάμερον, πραγματοποίησε ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα της ζωής του: να ονομαστεί «εξερευνητής» από το National Geographic.

«Το να με ονομάσουν ‘εξερευνητή’ αποτελεί μεγάλη τιμή και ένα τόσο εκπληκτικό γεγονός, όπως αυτό της απονομής ενός Όσκαρ», τόνισε ο Κάμερον μετά την τελετή.

Ο Κάμερον ανήκει πλέον στο στενό κύκλο των εξερευνητών που περιοδικού, όπως και ο Ισπανός Ένρικ Σάλα, ειδικός στην θαλάσσια οικολογία.

«Στην εφηβεία μου δε μπορούσα να ονειρευτώ τίποτε καλύτερο από το να εξερευνώ τους ωκεανούς», τόνισε ο Κάμερον. «Όταν ήμουν 16 ετών και ζούσα σε ένα μικρό χωριό του Καναδά, 800 χιλιόμετρα από την θάλασσα, κατάφερα να πάρω δίπλωμα αυτοδύτη», πρόσθεσε.

Ο διάσημος σκηνοθέτης θα μπορεί πλέον να κυβερνά ένα μικρό υποβρύχιο, το οποίο φτάνει ακόμα σε βάθος 11 χιλιομέτρων και να επισκεφτεί «ένα κομμάτι του ωκεανού που δεν έχει ποτέ εξερευνήσει ποτέ άνθρωπος» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο Κάμερον συμμετείχε στην κατασκευή του συγκεκριμένου υποβρυχίου και θα είναι ένας από τους δύο που θα δοκιμάσουν πρώτοι τις δυνατότητές του σε μια αποστολή στην Τάφρο των Μαριανών στον Ειρηνικό.