Ο πρόεδρος της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι διέταξε να ανασταλούν οι βομβαρδισμοί που εξαπολύουν μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας εναντίον των ανταρτών της οργάνωσης FARC.

«Έδωσα την διαταγή να ανασταλούν από σήμερα οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον καταυλισμών όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα μέλη της οργάνωσης αυτής», είπε ο Χουάν Μανουέλ Σάντος κατά τη διάρκεια στρατιωτικής τελετής στην Καρταχένα, στη βόρεια Κολομβία.

Στο εξής για να γίνονται τέτοιοι βομβαρδισμοί θα απαιτείται «η διαταγή του προέδρου της δημοκρατίας», πρόσθεσε ο Σάντος σε ομιλία του κατά τη διάρκεια μιας τελετής του Πολεμικού Ναυτικού.

Η ανακοίνωση της απόφασης αυτής του προέδρου της Κολομβίας ακολουθεί την έναρξη της μονομερούς εκεχειρίας που κήρυξαν οι αντάρτες τη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) διεξάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κούβα από τον Νοέμβριο του 2012.

Ο Σάντος είχε επίσης διατάξει τον Μάρτιο την διακοπή των αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον των FARC, αλλά αποφάσισε την επανέναρξή τους λίγο αργότερα, τον Απρίλιο, έπειτα από μια ενέδρα των ανταρτών στην οποία είχαν σκοτωθεί 11 στρατιωτικοί. Η εξέλιξη αυτή είχε προκαλέσει σοβαρή κρίση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Αβάνα.

Οι FARC έχουν καλέσει επανειλημμένα την Μπογοτά να συμφωνήσει σε μια αμοιβαία κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, αλλά η κυβέρνηση μέχρι σήμερα αρνείται, προβάλλοντας φόβους ότι οι αντάρτες θα την αξιοποιήσουν για να ανασυνταχθούν και να ενισχυθούν.