Τμήμα εκβιασμών ξένων πολιτικών με «εξειδίκευση» και τη συκοφαντική δυσφήμιση ξένων επιχειρήσεων, διαθέτει η Βρετανική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας GCHQ, όπως ανέφερε ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Ο Αυστραλός Ασάνζ υποστηρίζει ότι η GCHQ, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου κατασκοπείας που αποκαλύφθηκε το 2013, διαθέτει ένα τμήμα, που αποκαλείται Ομάδα Παρακολούθησης Κοινής Απειλής, έργο του οποίου είναι να κατασκευάζει πλαστά βίντεο και γραπτά μηνύματα για να ασκεί πίεση σε ξένους πολίτες.

Ο Ασάνζ ισχυρίζεται ότι από τις υποκλοπές που έκανε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο φυγόδικος πρώην τεχνικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), προκύπτει ότι η μονάδα αυτή έφθανε σε σημείο να κατασκευάζει «σωσίες» ξένων επιχειρήσεων-τις οποίες το Λονδίνο ήθελε να βάλει στο περιθώριο-και να πουλάει προϊόντα χαμηλής ποιότητας με την επωνυμία τους.

Ο Ασάνζ προσθέτει ότι, παρότι ακούγεται σαν μία «τρελή θεωρία συνωμοσίας», οι πληροφορίες αυτές περιέχονται σε έγγραφα της GCHQ, σύμφωνα πάντα με τη συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό.

Ο ιστότοπος WikiLeaks αποκάλυψε στο παρελθόν ότι η NSA συνεργαζόταν και αντάλλασσε δεδομένα με την GCHQ για να επεκτείνει το βεληνεκές της πέραν από το πεδίο εφαρμογής του αμερικανικού νόμου.