Ανησυχία για την κατάσταση στην σπαρασσόμενη από τον εξελισσόμενο πόλεμο Λιβύη εξέφρασαν σήμερα η Ρωσία και η Κίνα και κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να τηρήσει αυστηρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την έκκληση αυτή απηύθυναν τα δύο μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με κοινό ανακοινωθέν τους, το οποίο υπογράφουν ο κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο και ο ρώσος ομόλογός του Ντμίτρι Μεντβέντεφ και δόθηκε στην δημοσιότητα ενώ ο Χου επισκέπτεται την Μόσχα.

Στο μεταξύ ένα σκάφος ελλιμενίστηκε στη νότια Τυνησία μεταφέροντας 19 στελέχη του στρατού της Λιβύης, περιλαμβανομένων αξιωματικών, οι οποίοι λιποτάκτησαν κι εγκατέλειψαν τη χώρα τους, όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας σήμερα.

Το σκάφος έφθασε χθες σε λιμάνι στην περιοχή Μπεν Γκαρντάν, κοντά στα σύνορα της Λιβύης και της Τυνησίας, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο TAP. Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

Δεκάδες λίβυοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους ο υπουργός Εξωτερικών και κορυφαία στελέχη του τομέα της ενέργειας, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από το Φεβρουάριο, όταν ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος κυβερνά τη χώρα του επί 41 χρόνια.

Δυτικές δυνάμεις θεωρούν ότι οι αποστασίες αξιωματούχων της κυβέρνησής του, μαζί με τις αεροπορικές επιδρομές του NATO και τη δράση των μαχητών των εξεγερμένων, θα οδηγήσουν στην ανατροπή του Καντάφι.