Ισραηλινός στρατηγός κατηγόρησε σήμερα μέλη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ότι παρέχουν στήριξη σε ενόπλους που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος στη Χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο, όπου ο αιγυπτιακός στρατός εμπλέκεται σε αιματηρές συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές τις τελευταίες μέρες.

Ο αρχιστράτηγος Γιόαβ Μορντεχάι, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ισραηλινή πολιτική στη Γάζα, κατονόμασε μέλη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς που σύμφωνα με τον ίδιο εμπλέκονται στην εκπαίδευση τζιχαντιστών του ΙΚ και μεταφέρουν τραυματισμένους τζιχαντιστές από το Σινά στη Λωρίδα της Γάζας για θεραπεία.

“Γνωρίζουμε ότι η Χαμάς στη Γάζα — και διαθέτω επιβεβαιωμένες πληροφορίες– βοηθάει την συνδεόμενη με το ΙΚ “Επαρχία του Σινά” τόσο στην οργάνωσή της όσο και στον εξοπλισμό της”, δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στα αραβικά στο δίκτυο Al Jazeera.

Δεν είναι σαφές με ποιόν τρόπο θα μπορούσαν να μεταφερθούν στη Λωρίδα της Γάζας οι τζιχαντιστές, σχολιάζει το Ρόιτερς, δεδομένου ότι οι αιγυπτιακές δυνάμεις ελέγχουν τα σύνορα, αλλά πιστεύεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σήραγγες ανάμεσα στις δύο πλευρές, τις οποίες δεν έχει ακόμη εντοπίσει και καταστρέψει η Αίγυπτος.

Η Χαμάς, η οποία στο παρελθόν έχει απορρίψει τέτοιες καταγγελίες εκ μέρους της Αιγύπτου, απάντησε ότι οι ισχυρισμοί του Μορντεχάι είναι μία απόπειρα να βλάψει τις σχέσεις της με το Κάιρο. Αρνείται κάθε ανάμειξη στην Αίγυπτο.

Η Χαμάς, μία ισλαμιστική οργάνωση η οποία ανέλαβε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας το 2007, δέχεται απειλές από σαλαφιστές και τζιχαντιστές με διασυνδέσεις με το ΙΚ τις τελευταίες εβδομάδες.