Το Ισραήλ πραγματοποίησε ένα «κύμα συλλήψεων» Αράβων δρούζων, υπόπτων για δύο επιθέσεις -μία εκ των οποίων με νεκρούς – εναντίον ασθενοφόρων που μετέφεραν θύματα από τον εμφύλιο στη Συρία σε ισραηλινά νοσοκομεία, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι περίπου δέκα ύποπτοι δρούζοι συνελήφθησαν σήμερα σε σχέση με τις επιθέσεις στα ασθενοφόρα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας φέρεται να ερευνούν αν στρατιωτικές πηγές άφησαν να διαρρεύσουν λεπτομέρειες σχετικά με τα ασθενοφόρα στους δρούζους διαδηλωτές.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, η κυβέρνηση του οποίου επιχειρεί να αποτρέψει μία πιθανή εξάπλωση του σεκταρισμού από τη Συρία ενώ παράλληλα προσφέρει περιορισμένη ανθρωπιστική βοήθεια, καταδίκασε τις επιθέσεις της Δευτέρας που πραγματοποιήθηκαν στο βόρειο Ισραήλ και στα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία έχουν προσαρτηθεί στο Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του Νετανιάχου αναφέρει ότι θα καλέσει σήμερα τους δρούζους ηγέτες με αίτημα «να μειωθούν οι εντάσεις και να κληθεί κάθε δρούζος πολίτης του Ισραήλ να σέβεται τους στρατιώτες, τον νόμο και την τάξη και να μην παίρνει τον νόμο στα χέρια του».

Το Ισραήλ άφησε ακόμη να εννοηθεί ότι θα παρέμβει για να αποτρέψει μία σφαγή των δρούζων της Συρίας με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να υπαινίσσονται ότι ενδεχομένως να προσφερθεί ασφαλές καταφύγιο στα Γκολάν στους πρόσφυγες της κοινότητας των δρούζων.

Την Δευτέρα, πλήθος δρούζων εμπόδισε την διέλευση σε δύο ασθενοφόρα του στρατού έχοντας επηρεαστεί από πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες ορισμένοι από τους εκατοντάδες σύρους τραυματίες που έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία του Ισραήλ ανήκουν σε τζιχαντιστικές οργανώσεις, οι οποίες μάχονται κατά των δρούζων στη Συρία.

Ένα από τα ασθενοφόρα κατάφερε να διαφύγει χωρίς να τραυματιστεί το πλήρωμά του κι οι ασθενείς που μετέφερε.

Στο άλλο ασθενοφόρο όμως, ένας σύρος ασθενής σκοτώθηκε κι ένας τραυματίστηκε σοβαρά με ισραηλινούς αξιωματούχους να περιγράφουν τη σκηνή ως λιντσάρισμα. Επίσης τραυματίστηκαν δύο στρατιώτες που τους συνόδευαν.

Ακραίοι ισλαμιστές θεωρούν τους Δρούζους–μία μουσουλμανική κοινότητα που κατοικεί σήμερα στη Συρία, τον Λίβανο και το Ισραήλ–αποστάτες που πρέπει να καταπολεμηθούν. Οι δρούζοι του Ισραήλ είναι μία ισχυρή μειονότητα με επιρροή εντός της κυβέρνησης και του στρατού.

Οι δρούζοι της Συρίας και κυρίως των Υψιπέδων του Γκολάν, τα οποία το Ισραήλ κατέλαβε από τη Συρία το 1967, υπήρξαν επί μακρόν πιστοί στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.