Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ δήλωσε σήμερα ότι αναμένει από το μεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές , να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προκειμένου να προσδώσει δυναμική στο ζήτημα της ονομασίας με στόχο να βρεθεί, όπως ανέφερε, αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα αυτό.

Ο κ.Ιβάνοφ ανέφερε ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την Ε.Ε. εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι αναμένει «εποικοδομητική» στάση από την πλευρά της Ελλάδας.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 5 Ιουνίου στην ΠΓΔΜ, ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με τις προθεσμίες που ορίζει το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, πρέπει να γίνει το αργότερο ως τις 10 Αυγούστου.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, το πιθανότερο είναι ότι η νέα κυβέρνηση θα απαρτίζεται από τα κόμματα που αποτελούν το σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό, δηλαδή το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι το οποίο κατέκτησε 56 έδρες και το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι που κατέκτησε 15 έδρες.

Η νέα Βουλή της ΠΓΔΜ που προέκυψε από τις εκλογές και θα αριθμεί 123 βουλευτές, πρέπει να συγκροτηθεί σε σώμα το αργότερο μέχρι τις 25 Ιουνίου.