Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι υπάρχουν ακόμη περίπου 1.000 μέλη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, δήλωσε σήμερα στη Γερουσία ο επικεφαλής της CIA, Λίον Πανέτα, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Άμυνας τον Ιούλιο.

Ο διευθυντής της CIA και επόμενος υπουργός Άμυνας έκανε αυτή τη δήλωση όταν ρωτήθηκε αν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να διατηρήσει στρατεύματα στο Ιράκ αφού λήξει η διορία για την αποχώρησή τους, στα τέλη του έτους, εφόσον το ζητήσει η Βαγδάτη.

«Πρέπει να σας πως ότι στο Ιράκ υπάρχουν ακόμη 1.000 μέλη της Αλ Κάιντα. Η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. Και πιστεύω ότι πρέπει να λάβουμε όποια μέτρα είναι απαραίτητα για να διασφαλίσουμε ότι θα προστατεύσουμε όποια πρόοδο έχουμε πετύχει εκεί», είπε.

Όσον αφορά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, ο Πανέτα είπε ότι συμφωνεί με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος έχει κάνει λόγο για «σημαντική» μείωση της αμερικανικής παρουσίας στη χώρα αυτή. Ο νυν υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, τη θέση του οποίου θα πάρει ο Πανέτα, έχει ταχθεί υπέρ μιας «μετριοπαθούς» αποχώρησης.
Ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους αναμένεται να παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες στον Ομπάμα τις προτάσεις του για το εύρος της αποχώρησης από το Αφγανιστάν.