Για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων που κλιμακώθηκαν σε εξέγερση εναντίον του καθεστώτος Καντάφι έφτασε σήμερα στη Βεγγάζη ο ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου Μιχαήλ Μαργκέλοφ.

Στόχος του να διευκολύνει το διάλογο ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα. «Η Ρωσία βρίσκεται σε μια μοναδική θέση καθώς έχει πάντοτε μια πρεσβεία στην Τρίπολη και αποκτά επαφή με τους εξεγερμένους σήμερα», είπε ο Μαργκέλοφ στους δημοσιογράφους μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης.

Πρόσθεσε ότι θα βρίσκεται αύριο στο Κάιρο και «τελικά θα επισκεφθεί την Τρίπολη», χωρίς να διευκρινίσει πότε ακριβώς.

Ο Μαργκέλοφ, ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου για την Αφρική, επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα στη Βεγγάζη με τον Μούσταφα Άμπντελ Τζαλίλ, πρόεδρο του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, του πολιτικού διευθυντηρίου των εξεγερμένων, τον Μαχμούντ Τζιμπρίλ και τον σκιώδη υπουργό Άμυνας Όμαρ ελ-Χαρίρι.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχει καλέσει τον συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία παρότι επικρίνει τις επιχειρήσεις του NATO, εκτιμώντας ότι η Συμμαχία ξεπερνά τα όρια που έθετε η εντολή που παρείχε η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη.

Η Ρωσία απείχε από την ψηφοφορία για την απόφαση.