Έτοιμες να διακινδυνεύσουν την άσκηση βέτο από την πλευρά της Ρωσίας είναι η Γαλλία και άλλες δυτικές δυνάμεις που προωθούν σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα καταδικάζει τη βία στη Συρία, όπως τόνισε από την Ουάσινγκτον ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζυπέ.

«Θεωρούμε όλοι μας ότι πρέπει να προχωρήσουμε και να υποβάλουμε αυτό το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας», τόνισε ο Ζυπέ, ο οποίος είχε συνομιλίες με την Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον.

Το σχέδιο απόφασης που εισηγούνται η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Πορτογαλία καταδικάζει την βία που ασκεί το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ και του ζητεί να επιτρέψει στις ανθρωπιστικές οργανώσεις την πρόσβαση στις συριακές πόλεις.

Ο Ζυπέ εξέφρασε την εκτίμηση πως το συγκεκριμένο σχέδιο απόφασης θα πάρει έντεκα από τις δεκαπέντε ψήφους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία είναι πολύ πιθανό να ασκήσει βέτο σε κάθε απόφαση για την Συρία. Αν επιλέξουν το βέτο θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αν δουν ότι η απόφαση κερδίζει έντεκα ψήφους ίσως να αλλάξουν γνώμη», είπε και πρόσθεσε: «Υπάρχει ένα ρίσκο που πρέπει να πάρουμε και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε».