Αν και δεν προερχόταν από πλούσια οικογένεια, το αγόρι αντιλαμβανόταν ότι υπήρχαν άνθρωποι λιγότερο τυχεροί από τον ίδιο. Συχνά ζητούσε χρήματα από τους γονείς του για να δώσει στους φτωχούς. Στα χέρια των δυνάμεων ασφαλείας του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ όμως, ο μικρός Χάμζα δεν γνώριζε τη συμπόνια που ο ίδιος έδειχνε στους συνανθρώπους του. Για αυτούς, δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια μάζα κρέατος, που μπορούσαν να κτυπήσουν, να κάψουν και να βασανίσουν με τον πλέον απάνθρωπο τρόπο, γνωρίζοντας ότι το έγκλημα τους θα «κουκουλωθεί» και θα μείνει ατιμώρητο.

Ο Χάμζα συνελήφθη από τις καθεστωτικές δυνάμεις στις 29 Απριλίου κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για την «Παρασκευή της οργής», 10 χιλιόμετρα ανατολικά της Ντεράα, της πόλης που έχει βρεθεί στο επίκεντρο του αντικαθεστωτικού αγώνα στη Συρία. Τα ίχνη του χάθηκαν για ένα μήνα. Στις 24 Μαΐου οι γονείς του έλαβαν ένα «μακάβριο» δώρο: το σώμα του παιδιού τους άγρια κακοποιημένο.

Βίντεο που κυκλοφόρησε την επόμενη μέρα στο Youtube δείχνει με τον πλέον σκληρό τρόπο το πρόσωπο της φρίκης στην αραβική χώρα: εκδορές, εκχυμώσεις, καψίματα από συσκευές, ηλεκτροσόκ και σημάδια από μαστίγιο σε όλο το σώμα του παιδιού. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», τα γεννητικά του όργανα ήταν κομμένα, τα μάτια του μαύρα και πρησμένα, έφερε τρύπες από σφαίρες στα χέρια, στα πλευρά και την κοιλιά του. Στο στήθος του υπήρχε ένα βαθύ, σκούρο σημάδι από κάψιμο. Ο λαιμός του ήταν σπασμένος.

«Πού είναι οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα; Πού είναι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο; Ένας μήνας πέρασε με την οικογένειά του να μη γνωρίζει πού βρισκόταν, ή αν και πότε θα τον απελευθέρωναν. Απελευθερώθηκε και επιστράφηκε στην οικογένεια του ως πτώμα. Κατά την εξέταση του σώματος, τα σημάδια του βασανισμού είναι εμφανή», ακούγεται να λέει η φωνή του άγνωστου άνδρα, ο οποίος τραβούσε το αποτρόπαιο βίντεο με το βασανισμένο σώμα του αγοριού πριν από την κηδεία του.