Τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει προς το νότιο Σουδάν μετά την εισβολή του σουδανικού στρατού στη διαφιλονικούμενη πόλη Αμπιέι πριν δέκα ημέρες,  ενώ ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται συνεχώς, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Ο αριθμός τους αυξάνεται καθημερινά», τόνισε εκπρόσωπος της Αρμοστείας.

Το βόρειο Σουδάν έκανε σήμερα νέες προτάσεις για την επίλυση της κρίσης στην Αμπιέι, σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται να υπάρχει εναλλασσόμενη διοίκηση στην πόλη αλλά και να διατηρηθεί ο στρατός μέχρι τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Οι προτάσεις του Χαρτούμ περιλαμβάνουν τη διατήρηση του στρατού (του βόρειου Σουδάν) στον ποταμό Μπαχρ αλ Αράμπ, ο οποίος όμως δεν θα έχει οποιαδήποτε διοικητική εξουσία, μέχρι να βρεθεί οριστική λύση μέσω δημοψηφίσματος, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του που μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Suna.

Το υπουργείο ζήτησε επίσης να αντικατασταθεί η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα από μία δύναμη πιο αποτελεσματική και με…αφρικανικό χαρακτήρα.

Το Σουδάν είχε υποβάλει χθες Τρίτη στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν μία επιστολή με την οποία του ζητούσε να τερματιστεί η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα στις 9 Ιουλίου, οπότε το Νότιο Σουδάν θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία του.