Ο νεότερος απολογισμός από το φονικό ανεμοστρόβιλο που έπληξε την Κυριακή την πόλη Τζόπλιν στην πολιτεία Μιζούρι των κεντρικών ΗΠΑ κάνει λόγο για 116 νεκρούς, ενώ σήμερα αναμένονται και νέοι ανεμοστρόβιλοι.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της πόλης Τζόπλιν ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε την περιοχή την Κυριακή ισοπέδωσε περισσότερα από 2.000 κτίρια. Με σκηνικό ταινίας, με πυρηνική καταστροφή, συνέκρινε το μέγεθος της καταστροφής ο Μπίλι Λονγκ, μέλος του Κογκρέσου. Παντού υπάρχουν αυτοκίνητα στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, αλλά και συντρίμμια κτιρίων, ανάμεσα στα οποία ένα νοσοκομείο, ένα γηροκομείο και ένα γυμνάσιο.

Το έργο των σωστικών συνεργείων χθες παρεμποδίστηκε εξαιτίας των καταιγίδων και του χαλαζιού, αλλά οι διασώστες κατάφεραν να εντοπίσουν τουλάχιστον επτά επιζώντες στα συντρίμμια της πόλης των 50.000 κατοίκων.

Κακοκαιρία που θα φέρει και νέους ανεμοστρόβιλους αναμένεται στο Μιζούρι τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με την μετεωρολογική ιστοσελίδα Accuweather, ενώ σήμμερα αναμένεται να πλήξουν την Οκλαχόμα και το Κάνσας.

Σχεδόν 50 ανεμοστρόβιλοι έπληξαν το Σαββατοκύριακο τις κεντρικές και τις βόρειες περιοχές των ΗΠΑ. Στις αρχές Μαΐου έπληξαν τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ οι φονικότεροι ανεμοστρόβιλοι εδώ και έναν αιώνα, οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή σε 354 ανθρώπους και προκάλεσαν τεράστιες ζημιές.