Στάθηκε όρθιος και έκανε μερικά βήματα. Για οποιονδήποτε άλλο θα ήταν κάτι συνηθισμένο. Για τον 25χρονο Ρομπ Σάμερς όμως είναι ένα μικρό θαύμα καθώς ήταν παράλυτος, έπειτα από τροχαίο δυστύχημα πριν από πέντε χρόνια. Το «θαύμα» έγινε χάρη σε μία μέθοδο που βασίζεται στην διέγερση με ηλεκτρισμό της σπονδυλικής στήλης.

Ο πρώην παίκτης του μπέιζμπολ μπορεί επίσης να κινεί τους γοφούς, τα γόνατα, τους αστραγάλους και τα δάκτυλα των ποδιών. Επίσης αποκαταστάσθηκε εν μέρει η λειτουργία της ουροδόχου κύστης και η σεξουαλική του λειτουργία.

«Δημιουργείται μια τεράστια ευκαιρία βελτίωσης των καθημερινών λειτουργιών αυτών των ανθρώπων, αλλά έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας», τόνισε η Σούζαν Χαρκέμα, από το πανεπιστήμιο του Λούιβιλ στο Κεντάκι. «Δεν πρόκειται για θεραπεία και ο Ρομπ δεν περπατά…  Το να μπορούν όμως αυτοί οι άνθρωποι να στέκονται έστω και λίγα λεπτά την ημέρα, ίσως μεταβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό την κατάσταση της υγείας τους», υπογράμμισε.

Ο Σάμερς υποβλήθηκε σε συνεχή και απευθείας ηλεκτρική διέγερση του κάτω τμήματος της σπονδυλικής στήλης, σε μια διαδικασία που μιμείται τα σήματα τα οποία στέλνει υπό κανονικές συνθήκες ο εγκέφαλος για να προκαλέσει την κίνηση.

Οι ερευνητές επί δύο χρόνια «εκπαίδευαν» το νευρωνικό δίκτυο της σπονδυλικής στήλης του 25χρονου για να παράγει κινήσεις των μυών και στη συνέχεια εμφύτευσαν με χειρουργική επέμβαση ένα μηχάνημα ηλεκτρικής διέγερσης στην πλάτη του.

Οι επιστήμονες πάντως επισημαίνουν πως χρειαζεται περισσότερη έρευνα για να μπορέσει αυτή η τεχνική να εφαρμόζεται ευρέως.

Ομως, ακόμα και έτσι τα αποτελέσματα είναι αισιόδοξα για τους παραπληγικούς.

Από την πλευρά του ο Τζέφρι Ράισμαν, καθηγητής στο University College του Λονδίνου, ειδικός στην ανάπλαση νευρώνων, χαρακτήρισε την περίπτωση του Σάμερς ενδιαφέρουσα επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται για αποκατάσταση, αλλά για βελτίωση της λειτουργίας ιστών που έχουν επιζήσει.

Την συγκεκριμένη έρευνα χρηματοδότησαν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και το Ιδρυμα Κρίστοφερ Ριβ, που ίδρυσε ο διάσημος ηθοποιός.

Ο Σάμερς, αν και παράλυτος από το στέρνο και κάτω, είχε μερική αίσθηση κάτω από σημείο του τραυματισμού του. Επίσης ήταν αθλητής και αυτό σημαίνει ότι βρισκόταν, όταν τραυματίστηκε, σε καλύτερη φυσική κατάσταση από άλλους παραπληγικούς.

Ο Σάμερς πέρασε περισσότερα από τρία χρόνια στο Κεντάκι σε ένα στάδιο προετοιμασίας για την επέμβαση. Τώρα μπορεί να στέκεται, να ασκεί μόνος του μυική πίεση και να παραμένει όρθιος για τέσσερα λεπτά κάθε φορά.

Με τη βοήθεια ενός ιμάντα και ενός φυσιοθεραπευτή μπορεί να κάνει επαναλαμβανόμενα βήματα σε κυλιόμενο τάπητα.

Ο Σάμερς τόνισε πως άλλαξε τη ζωή του: «Για κάποιον που εδώ και τέσσερα χρόνια δεν μπορούσε να κινήσει ούτε το δάκτυλο του ποδιού του, το να έχω την δυνατότητα να στέκομαι είναι ένα μοναδικό συναίσθημα. Η φυσική μου κατάσταση και ο μυικός μου τόνος βελτιώθηκαν τόσο πολύ που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι είμαι παράλυτος».

Δείτε το βίντεο

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.