Η επιχείρηση φόρτωσης του καυσίμου στον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ ολοκληρώθηκε και ο αντιδραστήρας θ΄αρχίσει να λειτουργεί σύντομα με στόχο τη σύνδεση του σταθμού με το ηλεκτρικό δίκτυο τον Ιούλιο, μεταδίδουν σήμερα τα ιρανικά ΜΜΕ.

Ο πρώτος ιρανικός πυρηνικός σταθμός, ο οποίος κατασκευάστηκε από τη Ρωσία και εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 2010, άρχισε να λειτουργεί το Νοέμβριο και η παραγωγή ηλεκτρισμού επρόκειτο ν΄αρχίσει τον Ιανουάριο. Ωστόσο τεχνικά προβλήματα προκάλεσαν επανειλημμένες καθυστερήσεις και το καύσιμο χρειάστηκε τελικά να εκφορτωθεί για να καθαριστεί.

«Το καύσιμο καθαρίστηκε, φορτώθηκε και οι τώρα γίνονται οι τελικές δοκιμές, δήλωσε βουλευτής του Μπουσέρ, μέλος της αρμόδιας για το θέμα αυτό κοινοβουλευτικής επιτροπής, αναφέρει η κυβερνητική εφημερίδα Iran Daily. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, ο σταθμός θα πρέπει να συνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο σε δυο μήνες.

Η ρωσική υπηρεσία ατομικής Ενεργείας Rosatom εξήγησε ότι το καύσιμο έπρεπε να καθαριστεί και ο αντιδραστήρας να ελεγχθεί μετά τον εντοπισμό ζημιών σε μια από τις τέσσερις αντλίες ψύξης.