Τα 16 παιδιά που ζούσαν μαζί με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στο κρησφύγετο του Πακιστάν ήταν υπερπροστατευμένα από τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, που τα ανάγκαζε να διαβάζουν στο σπίτι και σπανίως τα άφηνε να κυκλοφορήσουν για λίγο έξω από το μεγάλο σπίτι που είχε μετατρέψει σε φρούριο σε προάστιο κοντά στην πρωτεύουσα του Πακιστάν.

Οι πακιστανικές δυνάμεις που μετά τη δολοφονία ερεύνησαν το μεγάλο οίκημα, διαπίστωσαν ότι υπήρχε και μια αίθουσα που ήταν πλήρως εξοπλισμένη με όλα όσα χρειάζεται ένα σχολείο.

«Τα παιδιά δεν επιτρεπόταν να πάνε στα σχολεία της πόλης για να μην αφήσουν κανένα ίχνος ή να μην πουν τίποτε που θα πρόδιδε το κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν», ανέφερε ένα πακιστανός αξιωματούχος της ασφάλειας.

«Ήταν πολύ προστατευτικός, πολύ προσεκτικός με τα παιδιά» πρόσθεσε η ίδια πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Δεν έβγαιναν ποτέ έξω να παίξουν με τα γειτονόπουλα και όταν σπανίως κυκλοφορούσαν στην αγορά, συνοδεύονταν πάντα από δύο μεγάλους», πρόσθεσε η ανώνυμη πηγή.

Στο χώρο όπου ο αρχηγός της Αλ Κάιντα κρύβονταν τα τελευταία χρόνια, οι πακιστανικές ειδικές αρχές συνέλαβαν τρείς από τις συζύγους του, μία από την Υεμένη και δύο από τη Σαουδική Αραβία. Οι δύο τελευταίες ήταν πολύ καλλιεργημένες με πανεπιστημιακά πτυχία και μεταπτυχιακές σπουδές και ήταν αυτές που δίδασκαν και τα 16 παιδιά του τεράστιου σπιτιού. Εικάζεται ότι δεν ήταν όλα παιδιά του Μπιν Λάντεν.

Οι πακιστανικές αρχές ανέφεραν ότι όταν ολοκληρωθεί η ανάκριση τότε και οι γυναίκες και τα παιδιά θα σταλούν στις χώρες καταγωγής τους.