Η ηγεσία των εξεγερμένων της Λιβύης περιμένει από τις ξένες δυνάμεις να της δανείσουν 2 ως 3 δισεκατομμύρια δολάρια με εγγύηση τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία του λιβυκού κράτους στο εξωτερικό, δήλωσε σήμερα οικονομικός αξιωματούχος των εξεγερμένων.

Η οικονομία της Λιβύης εξαρτάται σχεδόν πλήρως από το πετρέλαιο και οι εξεγερμένοι προσπαθούν να επαναλάβουν τις εξαγωγές του, αφότου πήραν το έλεγχο του ανατολικού τμήματος της χώρας το Φεβρουάριο από τον Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Άλι Ταρχούνι, ο οποίος ηγείται της οικονομικής επιτροπής του εθνικού συμβουλίου των εξεγερμένων, δήλωσε πως οι εξεγερμένοι δαπανούν από 50 ως 100 εκατομμύρια λιβυκά δηνάρια (43-86 εκατομμύρια δολάρια) ημερησίως.

«Η ρευστότητα που έχουμε θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε μ’ αυτό το ρυθμό για τρεις εβδομάδες ή το πολύ για τέσσερις εβδομάδες», δήλωσε ο Ταρχούνι. Ο ίδιος πρόσθεσε πως περιμένει ότι ξένες κυβερνήσεις, όπως αυτές της Γαλλίας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ, θα παράσχουν πιστώσεις και ότι τα χρήματα θα φτάσουν μέσα σε μία εβδομάδα με δέκα ημέρες.

Ο Ταρχούνι πρόσθεσε επίσης ότι εκτός από ρευστό υπάρχει ανάγκη σε τρόφιμα και φάρμακα εξαιτίας των τραυματισμών ανθρώπων.