Ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ επανεμφανίστηκε σήμερα μετά από μιας εβδομάδας απουσία του από το προσκήνιο εν μέσω φημών για πιθανή διένεξή του με την ηγεσία του κλήρου.

Το ιρανικό Σύνταγμα ορίζει ότι ο Ανώτατος πνευματικός ηγέτης Αλί Χαμενέι έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα τα κρατικά θέματα και μπορεί να ασκήσει βέτο στις αποφάσεις υπουργών αλλά και του ίδιου του προέδρου.

Ο Αχμαντινετζάν λέγεται ότι ενεπλάκη σε έντονη διαφωνία με τον κλήρο και κατηγορήθηκε ότι αγνόησε εντολές του Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι σχετικά με την απομάκρυνση του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, Εσφαντιάρ Ραχίμ Μασαέι. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο, ο Αχμαντινετζάντ παρέστη στη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου σήμερα και τόνισε ότι θα υπακούει πάντα και θα υποστηρίξει τις εντολές του Αλί Χαμενέι.

Από την άλλη πλευρά, Ιρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν ως «εχθρούς του κράτους» όσους επιχειρούν να παρουσιάσουν δήθεν διαφωνίες μεταξύ του προέδρου και της ηγεσίας του κλήρου . Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρόεδρος δεν είχε καμία διαφωνία με τον κλήρο και απλώς παρέμεινε στο σπίτι του λόγω προβλήματος υγείας.