«Επίσημη κηδεία» θα τελεστεί στη Γάζα για τον ιταλό ακτιβιστή Βιτόριο Αρινιόνι που απήχθη και δολοφονήθηκε από οργάνωση σαλαφιστών, ανακοίνωσε το κίνημα Χαμάς, που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς Μοχάμαντ Άουαντ δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ότι η σορός του Βιτόριο Αρινιόνι θα μεταφερθεί σήμερα, σύμφωνα με τις επιθυμίες της οικογένειάς του, στην Αίγυπτο, μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα, μετά την επικήδεια τελετή στη Γάζα.

Η μητέρα του Βιτόριο Αρινιόνι Ετζίντια Μπερέτα δήλωσε στον ισραηλινό ιστότοπο Ynet ότι θα επισκεφθεί κάποτε τη Λωρίδα της Γάζας για να δει «πού έζησε και πέθανε ο γιος της».

«Ο Βιτόριο μιλούσε πολύ για τη Γάζα και τώρα έφυγε. Θα επισκεφθώ κάποτε τη Λωρίδα της Γάζας. Θέλω να δω πού έζησε και πέθανε ο γιος μου, να δω αυτά για τα οποία μιλούσε και για ποια υπόθεση θυσίασε τη ζωή του», είπε.

Ο 36χρονος Βιτόριο Αρινιόνι, μέλος του ειρηνιστικού, φιλοπαλαιστινιακού Κινήματος Διεθνούς Αλληλεγγύης, που ζούσε και εργαζόταν εδώ και τρία χρόνια στη Γάζα, βρέθηκε απαγχονισμένος σε σπίτι της πόλης της Γάζας λίγες ώρες αφού απήχθη από οργάνωση σαλαφιστών.

Τέσσερα άτομα έχουν συλληφθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Χαμάς, αλλά σύμφωνα με τον Μοχάμαντ Άουαντ, υπάρχουν και άλλα άτομα που έχουν σχέση με την υπόθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας της Χαμάς, τρεις ύποπτοι που καταζητούνται είναι ο Μπιλάλ αλ Ομάρι, ένας ιορδανός υπήκοος που ονομάζεται Αμπντούλ Ραχμάν αλ-Μπιρίζιτ και ένα μέλος της αστυνομίας της Χαμάς, ο Μοχάμεντ αλ Σαλφίτι.

Πρόκειται για την πρώτη δολοφονία αλλοδαπού στη Λωρίδα της Γάζας από την ανάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς τον Ιούνιο του 2007.