Η Βρετανία έκανε σήμερα έκκληση να συμμετάσχουν στην υπό το ΝΑΤΟ στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη περισσότερα αεροσκάφη επίγειας επίθεσης για να αρθεί το «στρατιωτικό αδιέξοδο».

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε ότι είναι πιθανό να εντατικοποιηθούν οι στρατιωτικές επιθέσεις και κάλεσε τις άλλες χώρες να «συνδράμουν με δυνάμεις επίγειας επίθεσης».

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Χέιγκ σε αποκλειστική του συνέντευξη στο BBC καθ΄οδόν προς τη Ντόχα όπου θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη.

«Μπορεί να υπάρχει στρατιωτικό αδιέξοδο, αλλά με κανέναν τρόπο δεν υπάρχει αδιέξοδο στη διπλωματία, στις κυρώσεις και στην απομόνωση του καθεστώτος του Καντάφι», είπε ο ίδιος.

Ο βρετανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι στη διάσκεψη θα συζητηθεί η διαδικασία μελλοντικής πολιτικής μετάβασης στη Λιβύη καθώς και η δημιουργία “μηχανισμού χρηματοδότησης” της αντιπολίτευσης.

Ο Χέιγκ, ο οποίος συν-προεδρεύει της διάσκεψης, είπε ότι εκτιμά πως η κρίση στη Λιβύη θα τερματιστεί με «μία πολιτική διαδικασία και την αποχώρηση του Καντάφι» χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να πει πότε θα συμβεί αυτό.

Παράλληλα, ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, θα μεταβεί σήμερα στο Παρίσι, όπου θα έχει συνομιλίες με τον γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, με θέμα την κρίση στη Λιβύη, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν και οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, ο βρετανός Λάϊαμ Φοξ και ο γάλλος Ζεράρ Λονγκέ, προσθέτει η ανακοίνωση της προεδρίας.

Οι συνομιλίες τους θα ακολουθήσουν την διάσκεψη της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη στη Ντόχα.

Η Βρετανία και η Γαλλία ζητούν από το ΝΑΤΟ να εντατικοποιήσει τις αεροπορικές του επιθέσεις κατά των δυνάμεων του Καντάφι για να λυθεί η πολιορκία της Μιζουράτα.