Η ανάγκη για βελτίωση των δημοσιοοικονομικών είναι επιτακτική, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, σχολιάζοντας την απόφαση του ECOFIN, να τεθεί υπό επιτήρηση η κυπριακή οικονομία.

Αν δεν συμμορφωθεί η Κύπρος με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της, θα πληγεί η τσέπη του απλού φορολογούμενου», σημείωσε ο κ. Σταυράκης, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να βρει συναινετικές λύσεις, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους.
Ωστόσο, από τη στιγμή που τα κόμματα δεν συναινούν, τουλάχιστον έως τώρα, η κυβέρνηση επικεντρώνεται σε μια μεγάλη προσπάθεια μείωσης των δαπανών και μείωσης του κρατικού μισθολογίου.

Για τα «τεστ αντοχής» των ευρωπαϊκών τραπεζών, υπογράμμισε ότι ενενήντα μία ευρωπαϊκές τράπεζες θα υποβληθούν στη διαδικασία αυτή, μεταξύ αυτών υπάρχουν έξι ελληνικές και δύο κυπριακές τράπεζες.

Σε ερώτηση, πού θα βρει η κυπριακή κυβέρνηση τα 300 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούν οι Βρυξέλλες για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε πως «αυτή τη στιγμή γίνεται μια τεράστια προσπάθεια μείωσης των κρατικών δαπανών και συγκράτησης του κρατικού μισθολογίου. Για πρώτη φορά, υπάρχει μείωση του προσωπικού που απασχολείται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αυτή είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για την κυπριακή οικονομία και σαν αποτέλεσμα αυτού, η αύξηση του κρατικού μισθολογίου, το πρώτο εξάμηνο, ανέβηκε μόνο κατά 0,8%, και είναι η μικρότερη αύξηση που είχαμε στο μισθολόγιο τα τελευταία 30 χρόνια».