Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Γραμματείας για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της ΠΓΔΜ, η διαφύλαξη του συνταγματικού ονόματος είναι πιο σημαντική για τους Σκοπιανούς, από την ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Το 66,5% των ερωτηθέντων τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης του ονόματος, έναντι του 26,2% αυτών, οι οποίοι θεωρούν πιο σημαντική την ένταξη της χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Βάσει της εθνικής καταγωγής των ερωτηθέντων, τα αποτελέσματα διαφοροποιούνται σε μεγάλο βαθμό. Για το 82,1% των Σκοπιανών το όνομα είναι πιο σημαντικό από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, ενώ ποσοστό 77,8% των Αλβανών στην ΠΓΔΜ θεωρούν, ότι η ένταξη της χώρας στους δύο αυτούς οργανισμούς είναι πιο σημαντική από τη διαφύλαξη του ονόματος.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά, στις 3 και τις 4 Ιουλίου, σε δείγμα 1.100 ερωτηθέντων.

Ο δημοφιλέστερος τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων, «Α1», σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, τα χαρακτηρίζει «ανησυχητικά για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία της χώρας» και παράλληλα αφήνει αιχμές για τον τρόπο, με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται τόσο ευαίσθητα θέματα.

Αντιθέτως, στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Νόβα Μακεντόνια» σημειώνεται, ότι μέρος των ειδικών της χώρας εκτιμά πως το ζήτημα της ονομασίας και η αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα είναι οι κύριοι λόγοι για την εμφάνιση του ευρωσκεπτικισμού μεταξύ των πολιτών της ΠΓΔΜ.