Νέες αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης που ταλανίζουν τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία συγκλονίζουν το Βέλγιο.

Ο πρώην επίσκοπος της Μπριζ, Ροζέ Βανγκχελούβε, ο οποίος παραιτήθηκε στις 23 Απριλίου παραδεχόμενος ότι κακοποίησε πρόσωπο του στενού του περιβάλλοντος, αποκαλύπτεται σήμερα ότι βίαζε τον ίδιο του τον ανιψιό! Την ίδια ώρα, πληθαίνουν ανάλογες καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς, με τον αριθμό των θυμάτων να έχουν φτάσει τους 500!

Όπως προκύπτει από έγγραφα και συνομιλίες τόσο με τον ανιψιό του, που σήμερα είναι 40 ετών, όσο και με άλλους, το θύμα του πρώην επισκόπου προσπάθησε επί 25 χρόνια να δημοσιοποιήσει τα όσα ζούσε στα χέρια του θείου του. Η κακοποίηση άρχισε όταν ήταν δέκα ετών και ο νεαρός διοχέτευε όλα αυτά τα χρόνια την οργή του στην τέχνη, σκαλίζοντας γιγαντιαίες εικόνες με ανθρώπους που ούρλιαζαν ή παιδιά που τα συνέτριβε ένα στρώμα.

Ένας πρώην ιερέας, ο αιδεσιμότατος Ρικ Ντεβιλέ, ισχυρίζεται ότι προσπάθησε να προειδοποιήσει τον καρδινάλιο του Βελγίου Γκόντφριντ Ντανίλς πριν από 14 χρόνια, αλλά εκείνος τον αποθάρρυνε. Είναι άγνωστο αν ο καρδινάλιος είπε κάτι στο Βατικανό, το οποίο κατηγορείται κι αυτό για αδράνεια, αφού αποδέχτηκε μεν την παραίτηση του επισκόπου, αλλά δεν προέβη σε κανένα σχόλιο μέχρι την επιδρομή της βελγικής αστυνομίας σε κτίρια της εκκλησίας, στα τέλη Ιουνίου. Ο Πάπας Βενέδικτος 16ος είχε χαρακτηρίσει αυτή την επιδρομή «θλιβερή». Τώρα όμως οι βελγικές αρχές είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τη δική τους δικαστική έρευνα.

Με βάση τον βελγικό νόμο, ένα θύμα σεξουαλικής κακοποίησης μπορεί να καταφύγει στη δικαιοσύνη αφού συμπληρώσει τα 18 του χρόνια, και για διάστημα δέκα ετών. Η εκκλησία υποστηρίζει ότι ο επίσκοπος Βανγκχελούβε δεν μπορεί να προσαχθεί σε δίκη γιατί η υπόθεση είναι παλιά.

Ο βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Στεφάαν ντε Κλερκ λέει ότι η χώρα του περνά μια περίοδο ανάλογη μ’ εκείνη που έζησε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο του Μαρκ Ντιτρού, ο οποίος συνελήφθη το 1996 και καταδικάστηκε για την απαγωγή, το βασανισμό και τη σεξουαλική κακοποίηση έξι κοριτσιών, από τα οποία τα τέσσερα πέθαναν.