Η Πορτογαλία δεν οφείλει μόνο να δεσμευτεί για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματός της, αλλά και να δηλώσει σαφώς με ποιά μέτρα σκοπεύει να το κάνει, δήλωσε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες.

Η καγκελάριος σημείωσε εξάλλου ότι αυτό ισχύει τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση στην Πορτογαλία και υπογράμμισε ότι «αυτό είναι απαραίτητο αν θέλουμε να επανέλθει η ηρεμία στις αγορές».

Οι ηγέτες της ΕΕ υιοθέτησαν χθες στις Βρυξέλλες ένα πακέτο μέτρων που εγγυάται ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε μια νέα κρίση.

«Το ευρώ πέρασε μια δοκιμασία», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας ότι «μεγαλώσαμε λίγο όλοι μαζί στην Ευρώπη».

«Άλλαξε επίσης ο τρόπος σκέψης σε πολλές χώρες. Βλέπουμε σήμερα ότι δεν ήταν μόνο οι αβάσιμες κερδοσκοπικές επιθέσεις των αγορών, αλλά ότι και τα δικά μας προβλήματα έπαιξαν επίσης έναν ρόλο στις δυσκολίες που γνώρισε η Ευρώπη», κατέληξε, χαιρετίζοντας τις μεταρρυθμίσεις που κάνουν πολλές χώρες μέλη της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, κρίσιμες περιφερειακές εκλογές πραγματοποιούνται μεθαύριο, Κυριακή, 27 Μαρτίου, στα ομόσπονδα κρατίδια της Βάδης Βυρτεμβέργης και Ρηνανίας Παλατινάτου της Γερμανίας.

Μαζί με τις δημοτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν ταυτόχρονα στο κρατίδιο της Έσσης, περίπου 15,5 εκατ. Γερμανοί θα κληθούν στις κάλπες στη σημαντικότερη εκλογική αναμέτρηση ενός εκλογικού «μαραθωνίου» στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Η έκβαση των εκλογών αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο προεκλογικός αγώνας επισκιάστηκε από το μέλλον των πυρηνικών αντιδραστήρων στη Γερμανία και την υπαναχώρηση της καγκελαρίου Μέρκελ από την απόφαση να παραταθεί η λειτουργία τους μετά την πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία.

Ιδιαίτερα κρίσιμο και για τον κεντροδεξιό συνασπισμό της καγκελαρίου Μέρκελ θα είναι το αποτέλεσμα στη Βάδη Βυρτεμβέργη με 7,8 εκ. ψηφοφόρους. Είναι προπύργιο του κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης CDU, που κυβερνά στη Στουτγάρδη επί 53 συναπτά έτη. Στις εκλογές του 2006 το CDU είχε αποσπάσει 44,2%. Τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa δίνει στο CDU υπό τον σημερινό πρωθυπουργό, Στέφαν Μάπους, ποσοστό 38%. Το κόμμα των Φιλελευθέρων FDP βρίσκεται στο όριο του πλαφόν, 5%. Με αυτά τα ποσοστά δεν διασφαλίζεται κεντροδεξιά πλειοψηφία και ο Μάπους θα πρέπει να αναζητήσει κυβερνητική συνεργασία με τους Πράσινους ή τους Σοσιαλδημοκράτες. Και τα δύο σενάρια συγκεντρώνουν λίγες πιθανότητες.

Αντίθετα, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι φαίνεται να διασφαλίζουν πλειοψηφία στη νέα βουλή της Στουτγάρδης. Η δημοσκόπηση του Forsa δίνει 24% στο SPD και επίσης 24% στους Πράσινους. Ορισμένες δημοσκοπήσεις, μάλιστα, δίνουν προβάδισμα στους Πράσινους έναντι των Σοσιαλδημοκρατών. Στην περίπτωση αυτή, πρωθυπουργός ενός «κοκκινο-πράσινου» κυβερνητικού συνασπισμού στη Βάδη Βυρτεμβέργη θα είναι ο επικεφαλής των Πρασίνων, Βίνφριντ Κρέτσμαν. Αυτό θα αποτελέσει εξέλιξη ιστορικών διαστάσεων, καθώς θα είναι ο πρώτος Πράσινος πρωθυπουργός σε κρατίδιο της Γερμανίας.

Εκτός από το θέμα των πυρηνικών αντιδραστήρων, που ευνοεί το κόμμα των Οικολόγων, οι Πράσινοι γνώρισαν άνοδο των ποσοστών τους πρωτοστατώντας στις κινητοποιήσεις κατά της «υπογειοποίησης» του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της Στουτγάρδης με την επωνυμία «Στουτγάρδη 21».

Στη Ρηνανία, Παλατινάτο με 3 εκ. ψηφοφόρους, προεξοφλείται νίκη του Σοσιαλδημοκράτη, Κουρτ Μπεκ, ο οποίος είναι τοπικός πρωθυπουργός επί 17 χρόνια. Το αποτέλεσμα θα κρίνει αν θα συνεχίσει να κυβερνά με αυτοδυναμία, ή αν θα χρειαστεί να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο, κατά πάσα πιθανότητα τους Πράσινους. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στο SPD 38%, στο CDU υπό την Γιούλια Κλέκνερ 35%, στους Πράσινους 13% και στο κεντρώο FDP 5%, το όριο της εισόδου στην τοπική βουλή του Βισμπάσντεν.