Περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα και παρά τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας που έχουν καταγραφεί, η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν συντρέχει λόγος επέκτασης ζώνης.

Οι τελευταίες διαθέσιμες καταγραφές από μία περιοχή δέκα χιλιομέτρων έξω από τη ζώνη εκκένωσης δείχνουν ένα επίπεδο 110 μικροσιεβέρτ ανά ώρα, αρκετά χαμηλότερο από το επίπεδο που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα υγείας, αλλά πολύ υψηλότερο από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Δεν είναι σαφές ποια θα ήταν τα επίπεδα σε αυτή την απόσταση από το εργοστάσιο πριν από το τσουνάμι, αλλά τα 110 μικροσιεβέρτ είναι σχεδόν 3.000 φορές ανώτερα από το φυσιολογικό επίπεδο στο Τόκιο πριν από το σεισμό.

Η έκθεση σε 100.000 μικροσιεβέρτ το χρόνο είναι το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο είναι σαφής ο κίνδυνος για καρκίνο.

Η κυβέρνηση συμβουλεύει τους κατοίκους που ζουν εντός δέκα χιλιομέτρων από την ζώνη εκκένωσης να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους, αλλά η ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα δεν είναι το μοναδικό τους πρόβλημα καθώς έχουν εντοπιστεί μολυσμένα τρόφιμα, αλλά και πρόβλημα στο νερό της βρύσης.

Τα υψηλά επίπεδα ραδιενεργού καισίου στον αέρα προκαλούν ανησυχία γιατί το καίσιο παραμένει περισσότερο στην ατμόσφαιρα σε σχέση με το ραδιενεργό ιώδιο, ένα άλλο στοιχείο που εντοπίστηκε τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στο νερό της βρύσης.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Ιαπωνίας δεν υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία, ακόμα και με τα υψηλότερα καταγεγραμμένα επίπεδα καισίου.