Λίγο μετά τις 9:40 τοπική ώρα, 02:40 ώρα Ελλάδος, δύο ελικόπτερα της ιαπωνικής πολιτοφυλακής ξεκίνησαν τους ψεκασμούς θαλασσινού νερού στις «πισίνες» αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων στους αντιδραστήρες 3 και 4 του εργοστασίου της Φουκουσίμα.

Το ηρωικό τους έργο όμως σταμάτησε στις 10:00 τοπική ώρα κι ενώ είχαν κατορθώσει να πραγματοποιήσουν μόλις τέσσερις ρίψεις, αφού τα επίπεδα της ραδιενέργειας ήταν απαγορευτικά για περαιτέρω επιχειρήσεις. Δυστυχώς οι ρίψεις νερού δεν είχαν σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση της ραδιενέργειας στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου.

Τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τη ρίψη από χαμηλό ύψος και εν στάση. Οι πιλότοι και τα πληρώματα έχουν εφοδιαστεί με ειδικές στολές για τη ραδιενέργεια, ενώ στο πάτωμα των ελικοπτέρων έχει προστεθεί πλάκα μολύβδου για να συγκρατεί την ακτινοβολία. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα πληρώματα των ελικοπτέρων, παρά τα μέτρα προστασίας, μπορούν να επιχειρούν μόνο για 40 λεπτά ημερησίως.

Μέχρι στιγμής η ρίψη νερού μέσω του ειδικού οχήματος εκτόξευσης νερού που μεταφέρθηκε από το Τόκιο δεν είναι δυνατή, λόγω και της ρίψης των ελικοπτέρων. Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα 11 οχήματα εκτόξευσης νερού κατευθύνονται στο χώρο του εργοστασίου και μόλις τα επίπεδα ραδιενέργειας το επιτρέψουν θ’ αρχίσουν τις επιχειρήσεις από εδάφους.

Οι υπεύθυνοι του εργοστασίου στη Φουκουσίμα αισιοδοξούν ότι σήμερα Πέμπτη θα κατορθώσουν να θέσουν σε λειτουργία τις εφεδρικές αντλίες ψύξης των αντιδραστήρων, μεταφέροντας ηλεκτρική ενέργεια μέσω νέου καλωδίου που θα εγκαταστήσουν.

Εντωμεταξύ, το επίπεδο του νερού στους αντιδραστήρες 5 και 6 πέφτει, ενώ η πίεση διαρκώς αυξάνεται και η άμεση πλήρωση τους με νερό χαρακτηρίζεται απαραίτητη. Η κατάσταση στους αντιδραστήρες 3 και 4 είναι ακόμη χειρότερη, αφού οι ράβδοι ουρανίου στους αντιδραστήρες και στις δεξαμενές αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων είναι ουσιαστικά ακάλυπτοι από νερό, λόγω της χαμηλής στάθμης στον 4 και ουσιαστικά της απουσίας ύδατος στον 3.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με δηλώσεις Ιαπώνων αξιωματούχων, η πλήρωση με νερό σε ικανοποιητικό επίπεδο της δεξαμενής κάθε αντιδραστήρα θα χρειαστεί περισσότερες από 100 ρίψεις νερού με ελικόπτερο.