Η δεξαμενή αποθήκευσης αναλωθέντος καυσίμου του αντιδραστήρα 4 της πυρηνικής μονάδας της Φουκουσίμα δεν περιέχει πλέον νερό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα «εξαιρετικά υψηλά» επίπεδα ραδιενέργειας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Αμερικανικής Πυρηνικής Ρυθμιστικής Αρχής (NRC).

«Εκτός από τους τρεις αντιδραστήρες που ήταν σε λειτουργία κατά τη στιγμή της θεομηνίας, ένας τέταρτος αντιδραστήρας αποτελεί επίσης, εφεξής, αιτία ανησυχίας. Ο αντιδραστήρας αυτός δεν λειτουργούσε κατά τη στιγμή του σεισμού», δήλωσε ο πρόεδρος της NRC, Γκρέγκορι Γιάτσκο, κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο.

«Πιστεύουμε ότι έγινε μια έκρηξη υδρογόνου σε αυτόν τον αντιδραστήρα», εξήγησε. «Πιστεύουμε ότι η εφεδρική μονάδα αποθήκευσης έχει καταστραφεί, δεν υπάρχει πλέον νερό στις δεξαμενές αναλωθέντος καυσίμου και ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι εξαιρετικά υψηλά, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις αντιμετώπισης του προβλήματος που διεξάγονται στο χώρο της μονάδας για να αποφευχθεί η καταστροφή», πρόσθεσε.

Παράλληλα οκτώ αμερικανικά πλοία του πολεμικού ναυτικού, μεταξύ τους το αεροπλανοφόρο Ρόναλντ Ρίγκαν μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Το Ρόναλντ Ρίγκαν χρησιμοποιείται ως πλωτή εξέδρα για τον ανεφοδιασμό με καύσιμα των ελικοπτέρων του στρατού και της ακτοφυλακής που μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Τα σχεδόν 80 αεροσκάφη και ελικόπτερα του αεροπλανοφόρου πραγματοποιούν αναγνωριστικές αποστολές και προμηθεύουν νερό και κλινοσκεπάσματα στους πληγέντες, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Το Πεντάγωνο έχει ζητήσει από τις δυνάμεις του να παραμείνουν σε απόσταση μεγλαύτερη των 50 μιλίων (80 χιλιόμετρα) από το πυρηνικό εργοστάσιο, λόιγω του κινδύνου από τη ραδιενέργεια. Διαβεβαιώνει δε ότι κανένας Αμερικανός ένστολος δεν παρουσιάζει συμπτώματα μόλυνσης από τη ραδιενέργεια, αν και ορισμένοι έλαβαν προληπτικά δόσεις ιωδίου.