Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να κλείσουν πυρηνικά εργοστάσια στη Γερμανία ο επίτροπος Ενεργείας, Γκίντερ Ετινγκερ. Σε δηλώσεις του στο γερμανικό ραδιόφωνο, ο Έτινγκερ τόνισε ότι η κρίση στο ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα άλλαξε τον κόσμο και έθεσε το ερώτημα, Τι θεωρείται ασφαλές και διαχειρίσιμο.

Ο Ετινγκερ τόνισε ότι τα θέματα ασφαλείας είναι πρωτίστως αρμοδιότητα των 14 χωρών της ΕΕ που κάνουν χρήση πυρηνικής ενεργείας και πρόσθεσε ότι η ασφάλεια στα απαρχαιωμένα εργοστάσια της Γερμανίας βελτιώνεται συνεχώς.

Ωστόσο, σε ερώτηση εάν τα απαρχαιωμένα εργοστάσια θα κλείσουν μετά την ιαπωνική πυρηνική κρίση, απάντησε: «Εάν τη λάβουμε σοβαρά υπόψη και πούμε ότι το συμβάν αυτό άλλαξε τον κόσμο- και πολλά από αυτά που εμείς ως βιομηχανική κοινωνία θεωρούσαμε ως ασφαλή και διαχειρίσιμα είναι τώρα υπό αμφισβήτηση-τότε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα».

Ο Ετινγκερ είναι μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Αγγέλα Μέρκελ και πρώην πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βάδης-Βιρτεμβέργης, όπου το κόμμα κινδυνεύει να χάσει την εξουσία στις εκλογές που θα γίνουν εντός δύο εβδομάδων, λόγω κυρίως της αύξησης της υποστήριξης στους Πράσινους.

Η απόφαση της κυβέρνησης πέρυσι να συνεχιστεί η λειτουργία των 17 πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας για περίπου 12 χρόνια πέραν του χρόνου που είχε αποφασιστεί αρχικά να κλείσουν, προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις και έπληξε τη δημοτικότητα του κυβερνώντος συνασπισμού.