Ενώπιον του λεγόμενου στρατοδικείου στην κατεχόμενη Λευκωσία θα παρουσιασθεί αύριο ο πρώην ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γιαννάκης Μάτσης, με την κατηγορία ότι εισήλθε σε στρατιωτική ζώνη.

Με την ίδια κατηγορία, θα παρουσιασθεί και ο Λοΐζος Αυξεντίου, στέλεχος της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου.
Και οι δύο επρόκειτο να παρουσιασθούν σήμερα στο λεγόμενο στρατοδικείο, αλλά οι ιατροί απαγόρευσαν τη μετακίνηση του Μάτση από το νοσοκομείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, λόγω καρδιακού προβλήματος.

Και οι δύο συνελήφθησαν, χθες, μαζί με τέσσερις Ευρωβουλευτές όταν μπήκαν στο προαύλιο της εκκλησίας Αγίας Ζώνης στην Αμμόχωστο, στο πλαίσιο έρευνας για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

Τις συλλήψεις των ευρωβουλευτών και των ιερωμένων καταδίκασαν ηγέτες πολιτικών κομμάτων της Κύπρου καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος,λέγοντας ότι «οι Τούρκοι απέδειξαν ότι παραμένουν Τούρκοι», ενώ πρόσθεσε ότι ούτε ύστερα από 100 χρόνια δεν πρόκειται να γίνουν Ευρωπαίοι.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι η Εκκλησία της Κύπρου δεν θα αφήσει να περάσει απαρατήρητη η προκλητική ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος και θα την καταγγείλει διεθνώς.

«Η Εκκλησία προσκάλεσε τους ευρωβουλευτές ακριβώς για να δουν την καταστροφή των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο. Οι κατοχικές αρχές, θέλησαν να δείξουν ότι έχουν κρατική υπόσταση, αλλά ψευδοκράτος είναι και ψευδοκράτος θα παραμείνει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.κ. Χρυσόστομος και κάλεσε την Ευρώπη να το σκεφθεί καλά «αν μπορούν να έχουν ευρωπαϊκή πορεία αυτοί οι άνθρωποι».