Έκκληση για να σκεφτούμε και πάλι τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, απευθύνει ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, με αφορμή το σεισμό που συγκλόνισε την Ιαπωνία.

«Αντιπροτείνομεν τας ακινδύνους πρασίνας μορφάς ενεργείας, αι οποίαι και το περιβάλλον σέβονται και τον άνθρωπο δύνανται επαρκέστατα να υπηρετήσουν εις τας ανάγκας του», αναφέρει ο κ.κ. Βαρθολομαίος στο μήνυμά του και χαρακτηρίζει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας ως επικίνδυνη για την επιβίωση της ανθρωπότητας.

«Ο Δημιουργός μας εχάρισεν ήλιον, αέρα, θαλάσσια και ωκεάνεια κύματα, εκ των οποίων δυνάμεθα να παράξωμεν ενέργειαν. Η οικολογούσα επιστήμη εφεύρε τρόπους και εξ αυτών των σκυβάλων να πορίζεται ενέργειαν ακίνδυνον. Διερωτώμεθα, λοιπόν: Προς τι η τροπή προς τόσον επικίνδυνα εγχειρήματα; Μήπως πρόκειται δι’ ύβριν κατά της φύσεως; Αλλά η φύσις εκδικείται!», λέει ο οικουμενικός πατριάρχης, ο οποίος, ταυτόχρονα, προσεύχεται «τόσον υπέρ των απολεσθέντων, όσον και υπέρ των εξακολουθητικώς δοκιμαζομένων και κινδυνευόντων, από τας μετασεισμικάς εκρήξεις του εγκελάδου».