Η μεγάλη εισβολή της μαφίας στην ιταλική οικονομία είναι ένας από τους παράγοντες που πλήττει την ανάπτυξη της χώρας, δήλωσε σήμερα ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας.

Η μαφία παραδοσιακά δρούσε στο φτωχότερο νότιο τμήμα της Ιταλίας, αλλά πρόσφατες πληροφορίες από ερευνητές κατά της δράσης της οργάνωσης αυτής δείχνουν ότι τόσο η ίδια όσο και πολλές εγκληματικές συμμορίες που συμπλέουν με τη μαφία έχουν μεταφέρει το ενδιαφέρον τους σε οικονομικές εταιρείες και επιχειρήσεις του βόρειου τμήματος της χώρας.

«Όπως γνωρίζουμε η ιταλική οικονομία υποφέρει εδώ και χρόνια λόγω της αδυναμίας ανάπτυξης… Μεταξύ των διαφόρων τομέων που ευθύνονται γι αυτό είναι και η μεγάλη είσοδος στην ιταλική οικονομία της μαφίας η οποία τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί υπερβολικά, εκτός των άλλων, και γεωγραφικά» τόνισε ο κ. Ντράγκι ο οποίος είναι και μέλος του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή του.

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα από το όργανο κατά της μαφίας (DNA) αναφέρεται ότι στην περιοχή της Λομβαρδίας παρατηρείται ο μεγαλύτερος αριθμός μελών της μαφιόζικης Ndrangeta εκτός της ομάδας της περιοχής της Καλαβρίας απ’ όπου πρωτοξεκίνησε η οργάνωση.

Οι δραστηριότητες της μαφίας όπως το ξέπλυμα χρήματος και η διαφθορά, που σχετίζεται με την παραοικονομία, έχουν εμποδίσει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας.

Οι περιοχές όπου η παρουσία και η δράση της μαφίας είναι πιο εμφανής είναι αυτές με τους κατοίκους που έχουν τα λιγότερα έσοδα, τόνισε ο κ. Ντράγκι επισημαίνοντας ότι η οικονομική κρίση στις περιοχές αυτές ολοένα και χειροτερεύει.

Αλλά και οι επιχειρήσεις που έχουν δει δραματική μείωση των οικονομικών τους λόγω της γενικής κρίσης έχουν γίνει και οι πλέον ευάλωτες για τη μαφία που μπορεί να “αλωνίζει” σ αυτές, επισήμανε η ίδια πηγή.

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι οι ιταλικές τράπεζες έχουν εφαρμόσει αυστηρότατα μέτρα για τον εντοπισμό χρημάτων που προέρχονται από ξέπλυμα και προέτρεψε και άλλους τομείς της οικονομίας να κάνουν το ίδιο.

Η επιχειρηματική δράση της μαφίας ετησίως εκτιμάται σε 135 δισ. ευρώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ποσά που ισοδυναμούν με αξία που ισοδυναμεί με το 40% των ιταλικών εξαγωγών.