Να τερματίσει τις χωρίς διακρίσεις επιθέσεις εναντίον των πολιτών στη Λιβύη απαιτεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν από το καθεστώς της Λιβύης, προειδοποιώντας παράλληλα ότι όποιος παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα θα κληθεί να λογοδοτήσει.

Σε συνάντηση που είχε με τον πρώην ΥΠΕΞ της Ιορδανίας, ο οποίος έχει αναλάβει ειδικός απεσταλμένος του οργανισμού στη Λιβύη, ο Μπαν Κι Μουν του ζήτησε να ξεκινήσει επείγουσες διαβουλεύσεις με τις αρχές στην Τρίπολη αλλά και στις επαρχίες για να διαπιστώσει τις συνθήκες που επικρατούν από ανθρωπιστικής πλευράς, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του επικεφαλής του ΟΗΕ.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι Γραμματέας του οργανισμού, συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Καντάφι, Μούσα Κούσα την Κυριακή και του τόνισε ότι η Τρίπολη θα πρέπει να τηρήσει την ευθύνη που έχει να προστατεύει τους πολίτες της χώρας και να σεβαστεί τη λαϊκή απαίτηση για ειρήνη και αξιοπρέπεια.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο Λίβυος ΥΠΕΞ συμφώνησαν για την άμεση αποστολή αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη για να διαπιστώσει τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη χώρα. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ προειδοποίησε το καθεστώς Καντάφι να πειθαρχήσει άμεσα στα ψηφίσματα του οργανισμού και να σταματήσει την αδιάκριτη χρήση βίας εις βάρος πολιτών, διαφορετικά θα οδηγηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου.