Η ευρωπαϊκή αποστολή στο Κόσοβο (Eulex) απήγγειλε κατηγορίες κατά τεσσάρων ατόμων για παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο.

Οι κατηγορίες για παράνομη άσκηση ιατρικού επαγγέλματος και κατάχρηση εξουσίας απαγγέλθηκαν κατά των Λουφτί Ντερβίσι, Ντρίτον Γίλτα, Σοκόλ Χαιντίνι και Ιλίρ Πρετσάι, που εμπλέκονται στην υπόθεση της κλινικής Medicus.

Η κλινική Medicus, στην Πρίστινα, έκλεισε το 2008, έπειτα από έρευνες της αστυνομίας, που ανακάλυψε παράνομο εμπόριο οργάνων.

Στους τέσσερις κατηγορούμενους συμπεριλαμβάνεται ο πρώην επικεφαλής του υπουργείου Υγείας, Ιλίρ Πρετσάι, ο οποίος εξέδωσε την άδεια λειτουργίας της κλινικής, παρ’ όλο που ο νόμος απαγορεύει τη μεταμόσχευση οργάνων στο Κόσοβο.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο Γιουσούφ Ερτσίν Σονμέζ, τούρκος υπήκοος που έχει χαρακτηριστεί από τον Τύπο ως Τούρκος Φράνκενστάιν. Ο Σενμέζ, ο οποίος καταζητείτο για υποθέσεις παράνομων μεταμοσχεύσεων στην Τουρκία, συνελήφθη, τον Ιανουάριο, στην Κωνσταντινούπολη κι αφού ανακρίθηκε, αφέθηκε ελεύθερος.

Ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμειξη στην υπόθεση αφαίρεσης και διακίνησης οργάνων Σέρβων κρατουμένων στην Αλβανία και το Κόσοβο, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τον πόλεμο στο Κόσοβο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα θύματα λάμβαναν 15.000 ευρώ για την πώληση οργάνων τους και όσοι τα λάμβαναν για μεταμόσχευση πλήρωναν 100.000 ευρώ.