Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σήμερα μία ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλλει το νέο σχέδιο ανέγερσης κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ και ζητεί από τις αρχές να μην το υλοποιήσουν ώστε να ευνοηθεί η επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

«Πληροφορηθήκαμε την έγκριση ενός νέου σχεδίου ανέγερσης κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ, στον εβραϊκό οικισμό Μάλαε χα-Ζεϊτίμ. Η Γαλλία καλεί τις αρμόδιες αρχές να μην το υλοποιήσουν», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μπερνάρ Βαλερό.

«Θα αποτελέσει ένα ακόμη εμπόδιο στην πορεία για μια δίκαιη και διαρκή ειρηνευτική συμφωνία, στην οποία η Ιερουσαλήμ καλείται να οριστεί η πρωτεύουσα των δύο κρατών: του Ισραήλ και του μελλοντικού κράτους της Παλαιστίνης», πρόσθεσε.

«Η θέση της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι γνωστή. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι εβραϊκοί οικισμοί είναι παράνομοι στη Δυτική Όχθη και στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Για το λόγο αυτό ψηφίσαμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης που καταδικάζει την εποικιστική δραστηριότητα», τόνισε.

Ερωτηθείς για το εάν η Γαλλία θα δεχόταν την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους εντός προσωρινών συνόρων, ο Βαλερό απάντησε ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να κινητοποιηθεί τώρα όσο ποτέ άλλοτε υπέρ της επανάληψης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

«Η Γαλλία έχει πλήρως δεσμευτεί υπέρ της επίτευξης, έως τον Σεπτέμβριο του 2011, μιας συμφωνίας-πλαίσιο για την ίδρυση ενός βιώσιμου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους» συμπλήρωσε.

Παράλληλα ο ισραηλινός Τύπος γράφει σήμερα ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξετάζει την εκδοχή να υποστηρίξει μια προσωρινή ρύθμιση με τους Παλαιστίνιους παρά να επιχειρήσει την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που σήμερα είναι σε νεκρό σημείο.

Το Ισραήλ επέλεξε να μη στείλει αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες όπου οι παλαιστίνιοι διαπραγματευτές θα συναντήσουν σήμερα αντιπροσωπεία του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία) με σκοπό την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

«Οι Παλαιστίνιοι δε θέλουν να αρχίσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις και γι’ αυτό θα πρέπει να εξετάσουμε την περίπτωση μιας μακροπρόθεσμης προσωρινής ρύθμισης», δήλωσε ισραηλινός υψηλόβαθμος αξιωματούχος του πρωθυπουργικού γραφείου στην εφημερίδα Ισραέλ Χαγιόμ, η οποία διανέμεται δωρεάν και πρόσκειται στον Νετανιάχου.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους εντός προσωρινών συνόρων και τη συνέχιση των συνομιλιών επί των βασικών σημείων μιας τελικής συμφωνίας, διευκρινίζει η εφημερίδα Χααρέτζ.

Οι διαρροές αυτές δημοσιοποιούνται την ημέρα της προβλεπόμενης συνάντησης από το Κουαρτέτο για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που παραμένουν σε αδιέξοδο μετά το Σεπτέμβριο, γιατί οι Παλαιστίνιοι ζητούν ως προϋπόθεση το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας, κάτι που αρνείται ο Νετανιάχου.