Απόφαση συμβολικού χαρακτήρα με την οποία καταδικάζει τις βιαιότητες του καθεστώτος στη Λιβύη και ζητεί από τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού της χώρας επικύρωσε η αμερικανική Γερουσία.

Οι Γερουσιαστές ζητούν από τον Μουάμαρ Καντάφι να σταματήσει τις βιαιότητες, να δεχτεί τη βούληση του λαού της Λιβύης για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, να παραιτηθεί και να επιτρέψει μια ειρηνική μετάβαση στην δημοκρατία.

Η απόφαση ασκεί πίεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη λήψη νέων μέτρων που κρίνονται απαραίτητα για την προστασία των πολιτών στη Λιβύη, αλλά και την ενδεχόμενη επιβολή εναέριου αποκλεισμού της χώρας.

Νωρίτερα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Μάικ Μάλεν δήλωσε πως η δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού είναι «εξαιρετικά δύσκολη», ενώ ο Αμερικανός υπουργος Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς τόνισε πως δεν υπάρχει ομοφωνία στους κόλπους του ΝΑΤΟ για «χρήση στρατιωτικών δυνάμεων» στη Λιβύη.

Στο μεταξύ, οι ηγέτες των αντικαθεστωτικών συζητούν την πιθανότητα να ζητήσουν αεροπορικές επιδρομές από ξένες χώρες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.