Επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών όλου του κόσμου έκαναν σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), προκειμένου να βοηθήσουν στην απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων Αιγύπτιων και άλλων ανθρώπων που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη και βρίσκονται στα σύνορα με την Τυνησία.

Η Ιταλία αποφάσισε απόψε να στείλει ανθρωπιστική αποστολή στην Τυνησία με σκοπό να παράσχει βοήθεια σε περίπου 10.000 πρόσφυγες από τη Λιβύη.

Η απόφαση, σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa ελήφθη κατά τη διάρκεια διυπουργικής συνόδου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η Ύπατη Αρμοστεία και ο ΔΟΜ υπολογίζουν ότι στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Αιγύπτιοι.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο οργανισμοί αναφέρουν ότι θέτουν σε εφαρμογή, κατόπιν συνεννόησης με τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου και της Τυνησίας ένα κοινό πρόγραμμα εκκένωσης, που έχει ως στόχο να βελτιωθεί η κατάσταση και να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα της Τυνησίας.

Μεταξύ άλλων ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να παράσχει οικονομικά και πρακτικά μέσα, όπως αεροσκάφη, πλοία και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.