Την εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα απαιτούσε η απαγόρευση των πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης, μια από τις πιθανότητες που εξετάζονται με στόχο την αποδυνάμωση του Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.

«Κανείς σήμερα στην Ευρώπη δεν διαθέτει από μόνος του τα μέσα για να πραγματοποιήσει μια τέτοια επιχείρηση. Θα πρέπει να εμπλακεί το ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο Φιγιόν μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

«Θα πρέπει το ΝΑΤΟ να εμπλακεί σε έναν εμφύλιο πόλεμο στη νότια Μεσόγειο; Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο, τουλάχιστον, πρέπει να εξεταστεί πριν γίνει πράξη», υπογράμμισε. «Εξετάζουμε όλες τις λύσεις για κάνουμε τον Καντάφι να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει… Εξετάζουμε και το ενδεχόμενο στρατιωτικών λύσεων», πρόσθεσε.

«Ακούω πολλούς παρατηρητές να εξηγούν ότι πρέπει, για παράδειγμα, να απαγορεύσουμε τις πτήσεις πάνω από το λιβυκό έδαφος. Είναι μια πιθανότητα που εξετάζουμε», είπε ο Φιγιόν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης μια τέτοια απόφαση δεν πρέπει να ληφθεί παρά μόνο με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και να πραγματοποιηθεί παρά μόνο στο πλαίσιο μια κοινής επιχείρησης με τις μεγάλες χώρες.