«Περίπου 100.000 άνθρωποι», κυρίως αιγύπτιοι και τυνήσιοι εργάτες, έχουν διαφύγει από τη Λιβύη προς γειτονικές χώρες, όπου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) προσπαθεί να τους βοηθήσει.

Ο Ερυθρός Σταυρός είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι μόνο χθες Σάββατο περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι είχαν φύγει από τη Λιβύη προς την Τυνησία περνώντας από το συνοριακό φυλάκιο Ρας Ζεντίρ, Αιγύπτιοι στην πλειοψηφία τους, ενώ έκανε λόγο για «ανθρωπιστική κρίση».

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν περάσει από αυτό το συνοριακό φυλάκιο προς την Τυνησία την τελευταία εβδομάδα, 15.000 από τους οποίους είναι Αιγύπτιοι.

Εξάλλου δύο καταμαράν, στα οποία επιβαίνουν περίπου 1.000 ξένοι υπήκοοι παραμένουν στο λιμάνι της Τρίπολης εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών. Τα δύο ιδιωτικά ταχύπλοα, που έχουν ναυλωθεί από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, αναμενόταν να αναχωρήσουν από την Τρίπολη χθες Σάββατο το βράδυ μεταφέροντας ξένους υπηκόους. Σύμφωνα με αξιωματούχους τα δύο ταχύπλοα είναι πιθανό να μπορέσουν να αναχωρήσουν σήμερα το απόγευμα.