Την ικανοποίησή του για τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού των Ελλήνων και ξένων πολιτών από τη Λιβύη που οργάνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, εξέφρασε ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Δρούτσας σε συνέντευξη του στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι ολοκληρώθηκαν με «απόλυτη επιτυχία» και μετά από «επιτυχή συντονισμό» με τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Θαλασσίων Υποθέσεων.

«Ηταν η πιο δύσκολη επιχείρηση επαναπατρισμού που έχει γίνει ως τώρα, σε μια χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και το σημαντικό είναι ότι έγινε με απόλυτη επιτυχία», είπε ο κ. Δρούτσας και αναφέρθηκε ειδικά στην τελευταία επιχείρηση, που έγινε σε συνεργασία με τις γερμανικές αρχές, για τον επαναπατρισμό Ελλήνων, Γερμανών και πολιτών τρίτων χωρών, από την απομακρυσμένη περιοχή Τζιάλου. Για την υλοποίησή της, γερμανικά πολεμικά αεροσκάφη, τα οποία απογειώθηκαν από τη Σούδα, πραγματοποίησαν στρατιωτικού τύπου επιχείρηση.

Η προετοιμασία μιας τέτοιας ενέργειας είχε γίνει από τον κ. Δρούτσα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντερ Βεστερβέλε, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, πριν μια εβδομάδα, όπου συνόδευσε τον πρωθυπουργό. Δέχθηκε μάλιστα τις ευχαριστίες του Γερμανού ομολόγου του κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες, για την καλή συνεργασία και τον συντονισμό των δύο πλευρών.

Η κρίση στη Λιβύη ανέδειξε και τη σημασία της Ελλάδας στην περιοχή, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι χώρες όπως η Κίνα ανέθεσαν στη χώρα μας τον απεγκλωβισμό των πολιτών τους.

Μίλησε, επίσης, για την πολιτική κινητοποίηση της Ελλάδας από την αρχή της κρίσης στη Β. Αφρική, για τον κίνδυνο ενός νέου μεταναστευτικού ρεύματος, λέγοντας ότι έθεσε το θέμα στην ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά ως ευρωπαϊκό ζήτημα και η Ευρώπη να αναλάβει της ευθύνες της. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο και στο Ελσίνκι, έθεσε το θέμα της αναθεώρησης της συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ, η οποία αποτελεί πλέον μέρος της ευρωπαϊκής ατζέντας.

Ως προς το πρόβλημα των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας και αφορά τις καθυστερήσεις στα αιτήματα για την παροχή ασύλου, ο κ. Δρούτσας είπε ότι «εντατικοποιούνται οι διαδικασίες», ο πρωθυπουργός έχει δείξει την ευαισθησία του και επέκρινε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για ολιγωρία, λέγοντας ότι «βρήκαμε δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις στα συρτάρια».

Σε σχετική ερώτηση για τις διαμαρτυρίες των φοιτητών κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλου, με αφορμή πολιτιστική εκδήλωση στο Παρίσι, περιορίστηκε να μιλήσει για τις διαμαρτυρίες που έζησε ο ίδιος στο Βερολίνο, στο Πανεπιστήμιο Hublot όπου ήταν παρών, λέγοντας ότι η ομάδα που ήρθε να διαμαρτυρηθεί αρνήθηκε να μείνει και να συζητήσει τις θέσεις της και πρόσθεσε ότι κάποιοι κύκλοι εκμεταλλεύονται τη συγκυρία, για να παίξουν το δικό τους πολιτικό παιχνίδι.