Με εμπόλεμη ζώνη μοιάζει το Κράιστσερτς στη Νέα Ζηλανδία μετά το πέρασμα του φονικού σεισμού που παρέσυρε στο θάνατο 65 ανθρώπους, ενώ περισσότεροι από 200 συνεχίζουν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.

Όσοι έζησαν τη στιγμή του σεισμού περιγράφουν με γλαφυρό τρόπο τις εικόνες της καταστροφής στο BBC.

John Gurr
O John είναι κάμεραμαν και βρισκόταν στο κέντρο της πόλης τη στιγμή του σεισμού.
«Ήμουν στο δρόμο ακριβώς έξω από τον καθεδρικό ναό, το μπροστινό μέρος του οποίου ισοπεδώθηκε από το σεισμό. Άνθρωποι έτρεχαν πανικόβλητοι, ενώ αρκετοί βρίσκονταν και μέσα στην εκκλησία. Μια περαστική με κράτησε από το χέρι για να μην πέσει. Η κατάσταση είναι άσχημη. Κατεδαφιστήκαμε. Ο κεντρικός δρόμος μπροστά από την εκκλησία είναι ένα χάλι. Παντού υπάρχουν νερά που έχουν βγει από το έδαφος, έχει γίνει ρευστοποίηση εξαιτίας του σεισμού. Επικρατεί χάος».

Christopher Stent
Δούλευε στο σπίτι του την ώρα του σεισμού.
«Οι τηλεφωνικές γραμμές έχουν κοπεί, ενώ δεν έχουμε ούτε νερό. Η πόλη έχει εκκενωθεί και οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί. Δούλευα στο σπίτι μπροστά από τον υπολογιστή και η οθόνη του υπολογιστή και ο εκτυπωτής κατέληξαν στα γόνατά μου από δόνηση. Όλο το σπίτι τραντάχτηκε. Τα κάδρα έπεσαν από τους τοίχους και όλα θύμιζαν βομβαρδισμένο τοπίο. Δεν έχω ακόμα καταφέρει να επικοινωνήσω με το γιο μου που ήταν στο πανεπιστήμιο γιατί τα κινητά έχουν κοπεί».

Malcolm αστυνομικός
«Νόμιζα ότι έσκασε το λάστιχο του αυτοκινήτου και μετά άρχισε οι δονήσεις. Τα κτίρια έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές και όλοι οι σωλήνες του νερού έχουν τρυπήσει. Νομίζεις ότι μόλις πέρασε τσουνάμι. Είναι απίστευτο. Και όλα αυτά μόνο από τη δύναμη της γης».