Ο δεύτερος σεισμός μέσα σε 5 μήνες που έπληξε το Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον 65 άτομα ενώ άλλα 200 παραμένουν εγκλωβισμένα στα κτίρια που κατέρρευσαν.

Ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε την ώρα του μεσημεριανού γεύματος όταν οι δρόμοι και τα καταστήματα ήταν γεμάτοι, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονταν στα γραφεία τους.

«Θα υπάρχουν νεκροί, θα υπάρχουν πολλοί τραυματίες, θα υπάρξει πολύς πόνος σε αυτή την πόλη», είπε τηλεφωνικώς στην αυστραλιανή τηλεόραση ο δήμαρχος Μπομπ Πάρκερ.

Ελικόπτερα πραγματοποίησαν ρίψεις νερού για την κατάσβεση πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει σε ένα ψηλό κτίριο, όπου στεγάζονται γραφεία.

Οι αρχές διέτεξαν τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας να είναι σε επιφυλακή για τη μεταφορά των τραυματιών, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι παρατηρείται έλλειψη σε ασθενοφόρα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συντρίμμια των κτιρίων έχουν καταπλακώσει δύο λεωφορεία, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν νεκροί μεταξύ των επιβατών.

Όπως δήλωσε ο Τζέιμς Γκοφ του τμήματος Ερευνας Φυσικών Κινδύνων του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, ορισμένα κτίρια που άντεξαν στον σεισμό του Σεπτεμβρίου δεν είναι σε θέση να αντέξουν ένα δεύτερο σεισμό, ειδικά με τόσο μικρό εστιακό βάθος.

Στην περιοχή σημειώθηκαν χιλιάδες μετασεισμοί.