Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού θέλει να καταργήσει δύο αργίες για να επαναφέρει στον σωστό δρόμο την οικονομία της χώρας. Είναι μια τολμηρή κίνηση: ο τελευταίος Γάλλος ηγέτης που προσπάθησε να κάνει κάτι παρόμοιο βρέθηκε πολύ σύντομα άνεργος.
Ο Μπαϊρού, ένας πολιτικός που έχει βάλει στόχο του τη μείωση του χρέους ενώ δίνει μάχη για την πολιτική του επιβίωση, παρουσίασε αυτήν την πρόταση την Τρίτη, μαζί με μια σειρά μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος, συνολικού ύψους 50,88 δισεκ. ευρώ.
«Ολόκληρο το έθνος πρέπει να εργαστεί περισσότερο – να παράγουμε, να αυξήσουμε τη συνολική δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και να βελτιώσουμε την κατάσταση της Γαλλίας. Για αυτό προτείνω την κατάργηση δύο δημόσιων αργιών», είπε ο Μπαϊρού.
Η ιδέα του δεν είναι πρωτότυπη
Το 2003, λίγους μήνες μετά τον καύσωνα που σκότωσε σχεδόν 15.000 ανθρώπους, ο τότε πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την κατάργηση της αργίας της Πεντηκοστής και την αντικατάστασή της με μια «ημέρα αλληλεγγύης». Παρουσιάστηκε ως μια μορφή «καθήκοντος των πολιτών» προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης των ηλικιωμένων, οι οποίοι επλήγησαν δυσανάλογα από τον καύσωνα. Εκείνη την ημέρα οι εργαζόμενοι δεν θα αμείβονταν για τη δουλειά τους, ενώ και οι εργοδότες θα συνεισέφεραν.
Το μέτρο εφαρμόστηκε το 2005 και ήταν καταστροφή. Κάποια γραφεία και σχολεία έκλεισαν, άλλα λειτουργούσαν κανονικά. Κάποιοι εργαζόμενοι πληρώθηκαν, άλλοι όχι. Ακολούθησαν απεργίες και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.
«Εξελίχθηκε σε κοινωνικό και πολιτικό χάος» έγραψε τότε η εφημερίδα Le Monde στο κύριο άρθρο της. Δύο εβδομάδες αργότερα, αφού οι ψηφοφόροι απέρριψαν στο δημοψήφισμα το σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ραφαρέν παραιτήθηκε.
Το αβέβαιο μέλλον του Μπαϊρού
Ο Μπαϊρού, που έχει επιβιώσει από οκτώ προσπάθειες ανατροπής του αφού ανέλαβε την πρωθυπουργία τον περασμένο Δεκέμβριο, είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέες προτάσεις μομφής τους επόμενους μήνες, όσο θα συζητιέται ο προϋπολογισμός. Η τύχη του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (RN), το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, που θα μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση αν οι βουλευτές του συνεργαστούν με την αριστερά.
«Εάν ο Μπαϊρού δεν αλλάξει τα σχέδιά του, θα καταθέσουμε πρόταση μομφής εναντίον του» είπε την Τρίτη η ηγέτιδα του RN Μαρίν Λεπέν. Για «έξοδο» του Μπαϊρού μίλησαν και οι ηγέτες της αριστεράς, όπως ο Ζαν-Λικ Μελανσόν της Ανυπότακτης Γαλλίας και ο Ολιβιέ Φορ του Σοσιαλιστικού κόμματος.
Ο Ζαν-Ντανιέλ Λεβί, του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Harris Interactive, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι μολονότι η πλειοψηφία στηρίζει τις προσπάθειες του Μπαϊρού για μείωση του ελλείμματος, το 70% των Γάλλων που συμμετείχαν σε μια δημοσκόπηση διαφωνούν με την κατάργηση των δύο αργιών και το 61% απορρίπτει την πρόταση περί παγώματος των κοινωνικών δαπανών.
«Νομίζω ότι όλοι συμφωνούν πως πρέπει να γίνει μια προσπάθεια – αλλά υπάρχουν προσπάθειες και προσπάθειες» είπε ο 85χρονος Ζαν Κλοντ Βι, ενώ έκανε τη βόλτα του στους δρόμους του Παρισιού. «Ο ίδιος κάνει κάποια προσπάθεια;» διερωτήθηκε για τον Μπαΐρού, λέγοντας ότι ο 74χρονος πρωθυπουργός «θα ήταν προτιμότερο να πάρει σύνταξη αντί να κρατά μια θέση που θα μπορούσε να πάει σε κάποιον νεότερο».
Η κατάργηση της αργίας της Πεντηκοστής ήταν πιο εύκολο να περάσει το 2003, είπε ο Λεβί, καθώς πολλοί Γάλλοι ήθελαν να βοηθήσουν, μετά τον φονικό καύσωνα. Όμως ο Μπαϊρού δεν έχει ένα τέτοιο μέσο πίεσης.
«Θεωρείται ως διπλή τιμωρία. Να εργάζεσαι περισσότερο χωρίς να κερδίζει περισσότερα και να χάνεις στιγμές ξεκούρασης», εξήγησε ο Λεβί.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TF1 για τις αργίες, η υπουργός Εργασίας Αστρίντ Πανοσιάν-Μπουβέ είπε ότι «σε αντάλλαγμα» για τις επιπρόσθετες ημέρες εργασίας, θα ζητηθεί μια «συμβολή» από τις επιχειρήσεις, χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς.
Πηγή: ΑΠΕ