Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα τον νικητή των προεδρικών εκλογών στην Πολωνία, τον εθνικιστή Κάρολ Ναβρότσκι, να συνεχίσει την οικοδόμηση μιας Ευρώπης «ισχυρής, ανεξάρτητης» και «με σεβασμό στο κράτος δικαίου».

«Ας ενισχύσουμε μαζί τη σχέση που ενώνει την Πολωνία και τη Γαλλία, στο πνεύμα της συνθήκης του Νανσί» που υπογράφηκε τον Μάιο μεταξύ των δυο χωρών. «Ας συνεχίσουμε την οικοδόμηση μιας ισχυρής Ευρώπης, ανεξάρτητης, ανταγωνιστικής και με σεβασμό στο κράτος δικαίου», έγραψε στην πλατφόρμα Χ.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό συνεχάρη τον εκλεγμένο πρόεδρο της Πολωνίας, καλώντας τον εθνικιστή ηγέτη να εργαστεί μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία «για την ευρωπαϊκή κυριαρχία και στρατηγική αυτονομία».

«Εύχομαι να μπορέσει να συμβάλει στη γαλλοπολωνική δυναμική η οποία αποκτήθηκε με την ιστορική υπογραφή της Συνθήκης του Νανσί», δήλωσε ο Μπαρό ενώπιον των δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Λιλ, στη βόρεια Γαλλία.

Η συνθήκη αυτή ενισχύει κυρίως την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών απέναντι σε μια Ρωσία που εκτιμάται ότι γίνεται όλο και πιο απειλητική.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας κάλεσε επίσης τον Ναβρότσκι «να εργαστεί στο πλευρό της Γαλλίας και της Γερμανίας για την ευρωπαϊκή κυριαρχία και στρατηγική αυτονομία».

Όταν ρωτήθηκε νωρίτερα από φοιτητές σχολής Πολιτικών Επιστημών της Λιλ για μια ενδεχόμενη μεταστροφή της Πολωνίας μετά την ήττα του ευρωπαϊστή υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές, ο Μπαρό υπογράμμισε ότι «η ηγεσία της κυβέρνησης διασφαλίζεται ούτως ή άλλως από τον πρωθυπουργό», τον κεντρώο Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ