Ένας άνθρωπος αγνοείται μετά την κατολίσθηση που προκλήθηκε σε ορεινό χωριό των ελβετικών Άλπεων λόγω της αποκόλλησης ενός τεράστιου παγετώνα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του καντονιού του Βαλέ, Ματίας Έμπενερ.
Ένα τεράστιο κομμάτι του παγετώνα έσπασε νωρίς το απόγευμα και το χωριό Μπλάτεν θάφτηκε εν μέρει κάτω από πάγο, λάσπη και βράχους. Πλάνα που τραβήχθηκαν από αέρος και προβλήθηκαν από τη δημόσια ελβετική τηλεόραση SRF δείχνουν ένα παχύ στρώμα λάσπης και χώματος να καλύπτει πλήρως ένα μέρος του χωριού, τον ποταμό που το διαρρέει και τις δασωμένες πλαγιές της γειτονικής κοιλάδας.
Το χωριό, που βρίσκεται στην κοιλάδα Λέτσενταλ, είχε εκκενωθεί στις 19 Μαΐου, όταν γεωλόγοι διαπίστωσαν ότι υπήρχε άμεσος κίνδυνος κατολίσθησης. Οι ελβετικές αρχές παρακολουθούσαν την εξέλιξη του φαινομένου μετά την εντολή εκκένωσης που έδωσαν στους κατοίκους.
Η SRF μετέδωσε ότι σπίτια της κοινότητας καταστράφηκαν.
Τα κτίρια και οι υποδομές του χωριού Μπλάτεν χτυπήθηκαν από την κατολίσθηση. Λόγω του κινδύνου, οι ελβετικές αρχές παρακολουθούσαν στενά τις βουνοπλαγιές πάνω από το Μπλάτεν, ένα χωριό περίπου 300 κατοίκων στην κοιλάδα Λέτσενταλ της νότιας Ελβετίας.
Bίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τη δραματική στιγμή, όταν ο παγετώνας καταρρέει εν μέρει και ένα τεράστιο νέφος καλύπτει ένα τμήμα του βουνού, ενώ βράχια και συντρίμμια κατρακυλούν στην πλαγιά και καταλήγουν στα περίχωρα του χωριού.
Πηγή: ΑΠΕ