Τα γεγονότα στον αραβικό χώρο δείχνουν στους Ευρωπαίους ότι δεν ισχύουν οι πεποιθήσεις τους ότι οι Άραβες δεν θέλουν να απελευθερωθούν από αυταρχικά καθεστώτα και εάν κάτι τέτοιο συνέβαινε, φανατικοί ισλαμιστές θα καταλάμβαναν την εξουσία.

Ένα μοντέλο για παραδειγματισμό είναι η Τουρκία υποστηρίζουν οι Financial Times. Τονίζουν πως η επιμονή κάποιων ευρωπαϊκών χωρών να απαρνούνται την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τρέλα ή σκληρός ρεαλισμός. Πάντως δεν είναι απίθανο σενάριο η Αίγυπτος να κατορθώσει να φτάσει σε αυτό το τουρκικό μοντέλο ανάπτυξης με τη βοήθεια των Ευρωπαίων.
Δυστυχώς οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί για την εξωτερική πολιτική ως τώρα δεν έχουν δείξει τις ικανότητες τους να ανταποκριθούν άμεσα. Η Μεσογειακή Ένωση, το νεοσύστατο διπλωματικό σώμα της Ευρώπης και η αντίδραση της Γαλλίας προς την Τυνησία δεν βοήθησαν. Τώρα με το κάλεσμα της Ε.Ε. για γρήγορη μετάβαση εξουσίας στην Αίγυπτο και η βοήθεια που πρόσεφραν για δημοκρατικές εκλογές σύντομα είναι θετικά βήματα καταλήγουν οι Financial Times.