Περίπου 200 οικογένειες Ελλήνων από την ενορία του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή, στην πόλης Κερνς του βόρειου Κουίνσλαντ, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν αναμονή του ισχυρότατου κυκλώνα Γιάσι.

Αυτό δήλωσε σήμερα στο «Νέο Κόσμο» ο ελληνορθόδοξος ιερέας Κωνσταντίνος Τσάκαλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών εγκαταλείπουν τις εστίες τους.

Ο Έλληνας ιερέας είπε ότι ήδη πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή και ο κυκλώνας πλησιάζει με 195 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ αναμένεται να φτάσει στις ακτές του βόρειου Κουίνσλαντ γύρω στις 10 απόψε (μία το μεσημέρι ώρα Ελλάδας).

Στην Αυστραλία επικρατεί φόβος και πανικός μιας και ο ουρανός έχει ήδη σκοτεινιάσει και υπάρχει η αίσθηση της καταστροφής.

Η ελληνική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, που βρίσκεται ψηλά, έχει επιλεγεί από τον δήμο του Κερνς ως ένα από τα καταφύγια για τους κατοίκους της πόλης.

Ο κυκλώνας Γιασί, ο οποίος πλησιάζει στις ακτές της Βόρειο-Ανατολικής Αυστραλίας, εκτιμάται ότι θα είναι ο πιο ισχυρός, που έπληξε ποτέ τη χώρα.

«Έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες για να τον αντιμετωπίσουμε αλλά δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικές θα είναι. Τα περισσότερα σπίτια εδώ αντέχουν ανέμους ταχύτητας 200 χιλιομέτρων αλλά λένε πως ο κυκλώνας Γιασί μπορεί να φέρει ανέμους έως 300 χιλιομέτρων την χώρα» είπε ο πατέρας Τσάκαλος προσθέτοντας ότι και τα κύματα θα έχουν ύψος πέντε μέτρα.

Ο κυκλώνας ενδέχεται να πλήξει ακόμα και περιοχές της ενδοχώρας που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες του περασμένου μήνα.

Τα ορυχεία, οι σιδηρόδρομοι και τα λιμάνια για τη μεταφορά κάρβουνου παραμένουν κλειστά στην πολιτεία Κουίνσλαντ, ενώ υπό απειλή βρίσκεται και το ένα τρίτο της παραγωγής ζάχαρης της Αυστραλίας.