Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας ζήτησε σήμερα από τον Μαρούφ Μπακχίτ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση και να φέρει εις πέρας «πραγματικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις», ανακοίνωσε σήμερα το παλάτι, μετά τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.

Ο ιορδανός μονάρχης αποδέχθηκε επισήμως την παραίτηση του πρωθυπουργού Σαμίρ Ριφάι, ενός πλούσιου πολιτικού και πρώην συμβούλου της αυλής, και ζήτησε από τον Μπακχίτ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Ο βασιλιάς καλεί σε σχετική επιστολή του τον Μπακχίτ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2005 ως το 2007, «να λάβει άμεσα και σαφή μέτρα για πραγματικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα αντανακλούν το όραμά μας για σύγχρονες μεταρρυθμίσεις εν γένει που θα υποστηρίζουν τη δράση μας υπέρ της δημοκρατίας».

Πολλές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο στην Ιορδανία με αίτημα την παραίτηση του Ριφάι, λόγω της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής του.

«Θέλουμε μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν το δρόμο στο λαό μας για τις μεγάλες ευκαιρίες και την αξιοπρεπή ζωή που του αξίζει», προσθέτει ο βασιλιάς στην επιστολή του.

Ο διορισμός του Μπακχίτ, στρατιωτικού εν αποστρατεία, ο οποίος είχε διατελέσει πρεσβευτής στην Τουρκία (2002) και μετέπειτα στο Ισραήλ (2005), αναμένεται να ηρεμήσει την κατάσταση στην Ιορδανία, καθώς είναι πολύ δημοφιλής.

Αξιωματούχοι του Μετώπου Ισλαμικής Δράσης (FAI), κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ιορδανία, δήλωναν χθες ότι, αντίθετα με αυτό που συμβαίνει στην Αίγυπτο, η αντιπολίτευση δεν ζητεί αλλαγή καθεστώτος στο βασίλειο, αλλά πολιτικές μεταρρυθμίσεις.